bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Brz kao robot
‹ Tech novosti

Brz kao robot 17.09.

Roboti još uvijek nisu zamijenili ljude kao u mnogim lošim SF filmovima. I dalje su prilično glupi, skupi, ali i korisni. No, ono što fascinira kod robota njihova je brzina i preciznost. Predstavljamo ti pet robota koji su toliko brzi da to ne povjeruješ

Micromouse

Japanci vole robote više od bilo koga i stalno izmišljaju nove praktične primjene robota u industriji, ali isto tako pronalaze i nove vrste zabave s robotima u glavnim ulogama. Mikromiš je upravo to - spoj robotike, natjecanja i zabave. Maleni, brzi robot mora pronaći put kroz labirnit, a pobjednik je onaj koji ostvari najbolje vrijeme. Mikromiš turniri u Japanu se održavaju duže od 30 godina, a kako sve to izgleda možeš vidjeti u našem videu.

Adept Cobra SCARA

SCARA je skraćenica za 'Selective Compliant Assembly Robot Arm'. Riječ je o robotskoj ruci koja se uglavnom koristi na tekućoj vrpci, na poslu gdje je potrebno brzo i precizno obaviti velik broj jednostavnih zadataka. Tvrtka Adept tvrdi kako proizvodi najbrže SCARA robote na svijetu, a njihov model Cobra to dokazuje ovom munjevitom demonstracijom igranja kineske dame.

Shinkawa UTC-3000

Uskospecijalizirani robot namjenjen 'šivanju' vodova na tiskane pločice za ovu je priliku reprogramiran kako bi mogao pokazati svu svoju brzinu i preciznost. Naravno, i ovaj robot je 'Made in Japan'.

SBB FlexPicker

FlexPicker je takozvani delta robot, konstruiran da se može pokretati samo u tri pravca, ali i to je sasvim dovoljno za poslove koje obavlja - pakiranje i preslagivanje prozvoda na tekućoj vrpci. Ovi roboti su toliko brzi i opasni da se moraju zagraditi posebnim kavezom u tvornicama u kojima se nalaze, jer ušetati između njih dok rade punom parom bilo bi kobno. Spomenimo i da je ovo jedini robot s naše liste koji ne dolazi iz Japana. Delta roboti izumljeni su i proizvode se u Švicarskoj.

Fuji CP-643 Chip Shooter

Robot van konkurencije. Fujijev robot 'tiska' tiskane pločice i to radi upravo nepojmljivom brzinom. Može odraditi 40.000 komponenti na sat, a za ugrađivanje jedne komponente treba mu manje od jedne desetinke. Nismo uspjeli pronaći koliko košta jedno ovakvo čudo, jer se cijena šalje isključivo na upit. Mora da je povoljno. :)

Posljednja izmjena: 17.09.2012.
Možda će te zanimati i: