bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Cestovni pilot
‹ Tech novosti

Cestovni pilot 09.07.

Riječ 'autopilot' uskoro bi mogla dobiti sasvim novo značenje. Garminov navigacijski HUD omogućit će nam da se u svojim Škodama i Dacijama osjećamo kao za komandama F-22. Još da nam je samo pobjeći iz cestovne gužve na nebo iznad nas

Smartfoni i razni online Maps servisi sve više istiskuju klasičnu navigaciju iz automobila, ali proizvođači ovakve vrste gadgeta još imaju pokojeg aduta u rukavu. Garmin, poznata tvrtka iz ove branše, upravo je predstavila prijenosni HUD (head-up display) koji se jednostavno instalira u bilo koje vozilo, poveže sa smartfonom i zatim instrukcije za smjer vožnje projicira na vjetrobransko staklo. Da, pravi HUD, baš kao u borbenim zrakoplovima. Nedostaje nam samo joystick, nišan i par raketa zrak-zrak kako bi ugođaj bio kompletan.

Garminov gadget projicira strelice za smjer, udaljenost do cilja, trenutnu te dozvoljenu brzinu, a sve što moraš napraviti je priljepiti priloženu, prozirnu foliju na 'šajbu', na mjesto gdje želiš vidjeti svoj osobni HUD. Navigacijski sustav se 'vrti' na tvom smartfonu, a osim bežičnog povezivanja s projektorom, možeš ga podesiti i da se poveže s audio sustavom u automobilu kako bi, osim vizualnih, dobivao i glasovne upute prilikom vožnje.

HUD-u je sasvim svejedno kakav smartfon imaš. Priložena aplikacija radi na sva tri 'glavna' mobilna operativna sustava (iOS, Android i Windows Phone 8), a u Garminu najavljuju česte besplatne nadogradnje. Također, sustav automatski regulira osvjetljenje projicirane slike pa ćeš vidjeti kud treba skrenuti, bez obzira na vremenske uvjete ili doba dana.

Garminov HUD sustav u maloprodaji će se pojaviti krajem ljeta, po cijeni od nekih 130 dolara, dok ćeš za paket zemljopisnih karti morati iskeširati dodatnih 30 dolara.

A sad zamisli prastari Renault 4 s ovakvim HUD-om. Kakav BMW, kakav Audi, to je pila za kojom bi se svi okretali. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 09.07.2013.
Možda će te zanimati i: