bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Chrome sluša što pričaš
‹ Tech novosti

Chrome sluša što pričaš 15.01.

Google je jučer ponudio novu betu (verzija 25) sveprisutnog Chrome preglednika za računala i Android uređaje. U moru novosti i poboljšanja izdvaja se tzv. Web Speech API. Drugim riječima, Chrome je naučio prepoznavati govor

Za koji mjesec moći ćeš surfati webom pričajući sa svojim mobom ili kompom. Novi Chrome prepoznaje govor, a Web Speech API omogućit će developerima da iskoriste novu funkcionalnost u svojim web aplikacijama, ili kako to u Googleu kažu 'uskoro ćeš moći nagovoriti appove da rade razne stvari'.

Već vidimo stotine appova koji će znati iskoristiti prepoznavanje govora pri surfanju, pogotovo na mobačima i tabletima. Kako bi pokazali što novi Chrome može, u Googleu su napravili demo koji omogućava da diktiraš email unutar preglednika, umjesto da ga pišeš. Chrome će prepoznati što pričaš, napisati mail umjesto tebe i poslati ga.

Isprobali smo kako sve to radi i, nažalost, Chrome još uvijek ne govori hrvatski, ali zato engleski razumije savršeno, čak i kad ga pričaš s teškim slavenskim naglaskom. S nestrpljenjem čekamo da Chrome počne pričati naški, a do tad nam preostaje vježbati izgovor engleskog: 'Haj Krom, dis iz me! Hau ar ju tudej?'

Osim prepoznavanja govora novi Chrome donosi i brojna sigurnosna poboljšanja te nove razvojne alate i funkcionalnosti. Želiš isprobati novi Chrome? Klikni ovdje, preuzmi beta verziju Chromea, instaliraj i popričaj sa svojim preglednikom. Kako je krenulo, tipkovnica bi uskoro mogla završiti tamo gdje i audio kasete, modemi, CD-i i svi ostali gadgeti koje je vrijeme neumitno pregazilo.

Posljednja izmjena: 15.01.2013.
Možda će te zanimati i: