bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Chromebook za đaka prvaka
‹ Tech novosti

Chromebook za đaka prvaka 12.08.

Ok, kupiti računalu klincu koji kreće u prvi osnovni možda je overkill, ali definitivno nije za srednjoškolca ili brucoša. Naravno, učenici i studenti će poželjeti MacBook ili neku sličnu razvikanu pilu dok bi starci umjesto laptopa djeci najradije kupili 'no name' digitrone

Odlazak s laptopom , umjesto torbetine pune knjige, kod nas još uvijek nije uobičajena praksa. Ne možemo se dogovoriti oko kurikularne reforme, a kamoli oko nastave koja bi se odvijala digitalno. No, uvjereni samo da će kroz koju godinu đaci i učenici početi koristiti laptope ili tablete u nastavi, a studenti ih već polako koriste.

Početak nove školske godine često znači i kupovinu novog prijenosnika, pogotovo ako upravo krećeš u srednju ili na faks. Do sada si imao dvije opcije – MacBook ili neki PC laptop, ali odnedavno postoji još jedan OS koji je napravljen upravo za prijenosna računala.

Riječ je o Googleovom ChromeOS koji steče sve veću popularnost, a sve više prijenosnika nosi oznaku Chromebook. Za ovu jesen najavljen je pregršt novih Chromebooka, od onih turbo jeftinih do bezobrazno skupih.

Zašto bi nabavio Chromebook, a ne Mac ili PC laptop? Najvažnija je vijest da će krajem ove godine Google Play Sotre postati dostupan na Chrome OS-u što znači da će milijuni Android aplikacija i igara raditi na Chromebook prijenosnicima. Ovdje možeš vidjeti popis Chrome OS laptopa koji će podržavati Android aplikacije.

Osim toga, ChromeOS je izuzetno štedljiv, pa baterije na takvim uređajima traju vrlo dugo. Također, nema podešavanja uređaja – upališ ga, logiraš se u svoj Gmail i voziš.

Ako ti se Chromebook pokvari ili ga izgubiš, nećeš izgubiti i podatke, jer Chrome OS apsolutno sve pohranjuje u cloudu.

Brinu te aplikacije koje obično koristiš? Nemaš brige, jer tu su WhatsApp, Fejs Messenger, Evernote, Word i Excel, Google Docs… te mnoštvo aplikacija namijenjenih upravo za usvajanje znanja, bilo kao web apps, bilo kao Chrome proširenja.

Uglavnom, Chrome web store ima na stotine tisuća aplikacija pomoću kojih funkcioniranje i izgled svog Chromebooka možeš podesiti kako te volja.

Najveća mana Chromebooka? Pa, na njemu se ne možeš igrati kao na PC-ju. Napomeneš li to starcima, kladimo se da će te odmah pitati koji model Chromebooka želiš i sutradan odvesti u šoping. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 15.08.2016.
Možda će te zanimati i: