bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Cijeli web na jednom kablu
‹ Tech novosti

Cijeli web na jednom kablu 27.10.

Skupina znanstvenika iz Nizozemske i SAD-a konstruirala je optički kabl koji ima propusnost od 255 terabita u sekundi. Običnim rječnikom, jedan takav kabl bio bi više nego dovoljan za internetski promet cijelog svijeta

Najbrži optički kablovi u komercijalnoj upotrebi prenose podatke brzinom od 100Gbps. Puno je to za jedan kabl, ali i 1Mbps je izgledao ogromno kad smo napokon dobili ADSL, a sad je to brzina kojoj se podsmjehujemo.

Vjerojatno će za koje desetljeće i tih 100Gbps izgledati jednako smiješno, iako nam nije jasno što ćemo raditi da uspijemo potrošiti toliki bandwith. Što god bilo, sigurno će biti zabavno. :)

Anyway, stručnjaci širom svijeta ne sjede skrštenih ruku i ne čekaju da nam internet postane prespor već punom parom rade kako bi osmislili nove tehnologije prijenosa podataka. Najdalje je otišla skupina znanstvenika s nizozemskog Tehničkog sveučilišta u Eindhovenu u suradnji s kolegama iz američkog Sveučilišta središnje Floride.

Oni su ovaj tjedan objavili znanstveni rad u kojem ponosno objavljuju rušenje svjetskog rekorda u brzini prijenosa podataka. Naime, njihov optički kabl ima bandwith od nevjerojatnih 255 terabita u sekundi. Film veličine 1 giga na takvom bi se internetu skinuo za 0,03 milisekunde, a za hard od 1TB treba svega 31 milisekunda ili 0,031 sekundu. Ustvari, tih 255 terabita dovoljno je za kompletan internetski promet u sekundi na cijelom svijetu!

Kako im je to uspjelo? Tajna, koju svi stručnjaci za broadband znaju, leži u višejezgrenim kablovima. Optika koja se polaže danas, uglavnom se sastoji od jedne staklene ili plastične niti za prijenos podataka po kablu. Višejezgreni kablovi ih imaju više, sedam u ovom slučaju, a svi oni, simultano i sinkronizirano, prijenose svjetlosne nule i jedinice koje čine internetski promet.

Tehnologija izrade takvih kablova sve do sad bila je vrlo skupa i komplicirana. No, kako tehnologija napreduje, cijene padaju pa bi višejezgreni kablovi za koju godinu mogli u masovnu proizvodnju.

A kad će naše bakrene žice zamijeniti takvim kablovima? Ne tako skoro, jer je potrebno proizvesti na milijune kilometara novih kablova, iskopati kanale, stvoriti nove rutere, promijeniti centrale… Uglavnom, načekat ćeš se.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.10.2014.
Možda će te zanimati i: