bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Companion – app za siguran povratak kući
‹ Tech novosti

Companion – app za siguran povratak kući 07.09.

Deseci tisuća ljudi širom svijeta, pogotovo mlade žene, koriste besplatnu aplikaciju koja im pomaže da se sigurno vrate doma. Companion će obavijestiti tvoje bližnje ako ti se putem nešto dogodi pa čak i pokušati uplašiti nasilnika glasnim alarmom

Povratak kući u rane jutarnje sate zna biti itekako traumatično iskustvo. Dovoljno je otvoriti neki od portala na kojem bar jednom tjedno pročitamo kako su nekog pretukli ili napali.

No, najteže je djevojkama koje se same kreću gradskim ulicama u noćne sate. Nedoživljenih 'intelektualaca' ima posvuda, a neugodna dobacivanja ponekad znaju prerasti i u puno opasnije stvari.

Kako bi spriječili napade takve vrste američki studenti sa Sveučilišta Michigan napravili su Companion – app koji korisnicima omogućuje da zamole člana obitelji ili nekog od prijatelja da ih virtualno prate dok se vraćaju doma.

Korisnik može zamoliti više osoba za pomoć, a svi će oni dobiti SMS s linkom na web stranicu. Tamo se nalazi zemljopisna karta područja kojim se korisnik kreće i pokazivač njegove točne lokacije, a sve zahvaljujući GPS-u.

Osim ove vrste nadzora, aplikacija koristi senzore i žiroskop na smartfonu te zna kad korisnik padne, počne trčati, skrene s zacrtane ruta pa čak i kad iščupa slušalice iz smartfona. U takvim, potencijalno sumnjivima situacijama, Companion pita korisnika da li je sve u redu, Ne dobije li odgovor, app pali glasan alarm kako bi uplašio potencijalne nasilnike te nudi opciju za brzo pozivanje policije.

Naravno, i osobe koje te prate online odmah će dobiti SMS kako bi te nazvale i provjerile jesi li ok. Jedini nedostatak appa je što se SMS-ovi šalju preko američkog broja.

Aplikacija je u par tjedana stekla ogromnu popularnost i koristi je sve više mladih, pogotovo američkih studentica. Tvorci Companiona kažu kako će app ostati besplatan, a i ti ga možeš skinuti i isprobati na svom Android ili iOS uređaju.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.09.2015.
Možda će te zanimati i: