bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Cortana je Microsoftova Siri
‹ Tech novosti

Cortana je Microsoftova Siri 15.09.

Apple ima Siri, Google ima Google Now, a Microsoft ima šipak. Naravno da ovakav odnos snaga ne zadovoljava nikog u Redmondu i zbog toga se šuška o revolucionarnom glasovnom PDA kojeg Microsoft već dugo 'kuha' u svojim istraživačkim centrima

Smartfoni novih generacija napokon su nam omogućili da naš mobač postane puno više od običnog telefona ili mašine za SMS-anje. Napredan hardver i napredan softver ubrzali su razvoj PDA aplikacija (Personal Digital Assistant tj. osobna, digitalna sekretarica). Iza kompliciranog naziva skrivaju se aplikacije koje vode brigu o tvom rasporedu, odgovaraju ti na pitanja, usmjeravaju te, pomožu pri donošenju odluka i još puno toga. Da, baš kao Siri ili Google Now.

Microsoft ovakvu aplikaciju nema i krajnje je vrijeme da predstave svoj PDA, pogotovo sad kad su preuzeli Nokiju. Takva aplikacija ipak postoji i odaziva se na ime Cortana. Svi oni koju su igrali Halo serijal na Xboxu ili PC računalima, znaju da je Cortana holografski asistent glavnom liku igre, Master Chiefu. Cortana u igri radi ono što i PDA aplikacije u stvarnosti, pa odabir ovog imena za Microsoftovu aplikaciju nije nimalo slučajno.

Sličan app, zCortana, pojavio se s prvim Windows Phone mobitelima, ali je prošao prilično nezapaženo. U Microsoftu su naučili lekciju i već par godina rade na usavršavanju Cortane. Prema izvorima iz te tvrtke, Cortana neće ugledati svjetlo dana sve dok ne bude 'revolucionarna aplikacija'. Nemamo pojma što to znači, ali znamo da 'revolucionarno' i 'Microsoft' teško idu u istu rečenicu.

Na primjer, Cortana bi trebala obavljati takve stvari poput potpune organizacije godišnjeg odmora. Kažeš joj kad i gdje želiš ići, a Cortana će isplanirati put, rezervirati avionske karte, pronaći smještaj, izračunati troškove… Tvoje je samo da platiš i uživaš.

Iz Microsofta za sada šute o eventualnim rokovima pa se bojimo da bi Cortana mogla postati još jedan MS projekt koji se nikad neće pojaviti na tržištu. Voljeli bismo da smo ovaj put u krivu.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.09.2013.
Možda će te zanimati i: