bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Crkva u Rusiji nudi 'sveti' Wi-Fi
‹ Tech novosti

Crkva u Rusiji nudi 'sveti' Wi-Fi 06.11.

Ruska pravoslavna crkva planira pokretanje javne Wi-Fi mreže koja će korisnicima nuditi besplatan internetski pristup uz jedno ograničenje – zabranu pristupa nepoćudnom sadržaju poput pornjave, tabloidnog smeća i gay propagande, što god to značilo

Roman Bagdasarov, zamjenik šefa za odnose s javnošću u ruskoj pravoslavnoj crkvi, pohvalio se kako njegova organizacija uskoro namjerava ponuditi sadržajno siguran internet u Rusiji.

Dežurni ruski dušebrižnici zabranit će korisnicima svoje WI-FI mreže pristup nepoćudnom sadržaju kako zabludjele ovčice ne bi došle u napast počiniti grijeh dok gledaju porniće ili potpadaju pod utjecaj medija s 'trulog Zapada'.

'Ne tvrdimo da će pravoslavni Internet imati samo propovijedi našeg Patrijarha ili pristup internetskim odredištima s kršćanskim sadržajem', kaže Bagdasarov. 'Bit će tu svega, uključujući ruske i strane filmove, pod uvjetom da takav sadržaj promiče tradicionalne vrijednosti, patriotizam te da poštuje obitelj i djecu'.

'Htio bih dodati da nikom ne ograničavamo slobode, jer nitko ne mora koristiti naš Internet, ako to ne želi.'

Sadržaj se filtrira na nekoliko razina, a među njima je i ruska tražilica Rublev.com koja radi na principu takozvane kršćanske etike. Na primjer, ako korisnik na Rublevu potraži riječ 'ubojstvo', tražilica će ga usmjeriti na stranice koje govore o Božjim zapovijedima protiv ubojstva dok će potraga za pornografijom ili seksualnim sadržajem dovesti do upozorenja o opasnostima preljuba.

Potez ruske pravoslavne crkve pozdravila je i tamošnja muslimanska zajednica čiji su čelnici također najavili razvijanje sličnih projekata, ovaj put za građane muslimanske vjeroispovijesti.

Naš komentar? Teško ga je dati kad ostaneš bez teksta.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.11.2015.
Možda će te zanimati i: