bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Čudo tehnike na našem blogu
‹ Tech novosti

Čudo tehnike na našem blogu 23.10.

Jao, kakav stroj – povikali bi naši stari da su vidjeli ovakvo što negdje tamo, krajem sedamdesetih. Bila su to prava čuda tehnike – prijenosni kazetofoni koji bi stali u ruku ili torbu! Trideset i pet godina kasnije… pogledaj u svoj džep

Nismo ovdje da bi se izrugivali, naprotiv. Dovoljno se sjetiti našeg uzbuđenja kad smo dobili prvi smartfon, o Ferrariju da ne govorimo, pa možemo zamisliti kako je bilo prethodnim generacijama u prvom susretu s walkmanom, video igrom ili prijenosnim kazićem.

Kazić aka kazetofon aka uređaj za reproduciranje glazbe kojeg je pregazilo vrijeme, danas ponovno živi zahvaljujući hipsterkoj populaciji. Hipsteri obožavaju kazetofone i spremni su izdvojiti ozbiljne pare za dobro očuvan Nakamichi deck ili originalni Sony walkman.

Na slici se ne nalazi tako skup uređaj, ali kao stvoren je za hipstere kojima je tlaka snimati kazete. Naime, riječ je o starom kazetofonu kojeg je Britanac Matt Brailsford pretvorio u Spotifytofon tj. medijski server za sviranje custom Spotify playlista.

Unutar kućišta starog kazića nalazi se Raspberry Pi računalo koje čita NFC playliste s pravih kazeta. Svaka kazeta pokreće posebnu playlistu, a upravljanje s uređajem vrši se putem originalnih tipki. Play pokreće pjesmu, Stop je zaustavlja, a premotavanje prebacuje na slijedeću & vraća na prethodnu pjesmu na listi.

Čak i Record tipka služi nečemu – ne snima, već se pomoću nje neobični kazetofon pali i gasi. Jesmo spomenuli da su NFC kazete dvostrane?

Tvorac neobičnog media servera zasad ne planira komercijalizaciju svog izuma, ali ne bi nas začudilo da neka kineska tvrtka ubrzo ne 'posudi' ovu ideju. No, kužiš li se u elektroniku, ovako nešto ne bi trebalo biti preteško napraviti. Ne kužiš se? Eto ti razloga da naučiš još jednu korisnu vještinu.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.10.2014.
Možda će te zanimati i: