bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Čuvaj se utorrenta
‹ Tech novosti

Čuvaj se utorrenta 08.03.

Ako si nedavno nadogradio uTorrent, bojimo se da imamo loše vijesti. Naime, megapopularni torrent klijent u zadnjoj verziji (3.4.2) dolazi s bitcoin ‘minerom’ koji će se, ako na pripaziš, instalirati na tvoj PC, usporiti ga i tražiti bitcoine za neke tamo hakere

Torrenti naši svagdašnji glavni su izvor novih serija, filmova, igara, glazbe… Naprosto smo se morali snaći kad većina takvih servisa za digitalnu distribuciju sadržaja u Hrvatskoj ne radi.

Nema Netflixa, nema Spotifyja i hrpe drugih digitalnih servisa koji su na Zapadu sasvim uobičajena stvar. U mnogim slučajevima, ne preostaje nam ništa drugo nego posegnuti za omiljenom serijom, filmom ili albumom putem torrenta.

Skoro svi imamo neki torrent klijent, a najpopularniji je nesumnjivo uTorrent. No, kako to obično biva, i uTorrent se s vremenom iz malog i odličnog programa pretvorio u softverskog mastodonta koji instalira raznorazno smeće na naša računala.

Neki korisnici odavno su prešli na druge torrent klijente, poput Delugea ili qBittorrenta, a kap koja je prelila čašu za ostale bilo je otkriće da nova verzija uTorrenta instalira Epic Scale - program koji u pozadini tvog računala ‘rudari’ Litecoin.

Litecion je jedna od mnogobrojnih varijacija bitcoina koje se dobivaju takozvanim ‘rudarenjem’ (mining). Epic Scale će, nakon instalacije, neprimjetno raditi u pozadini, rudariti i slati tako zarađene bitcoine ekipi koja ga je stvorila i platila uTorrentu da ga uvrste prilikom instalacije.

A što ti imaš od toga? Ništa, osim što će ti računalo raditi sporije i trošiti više struje.

Nakon otkrića prilično podlog poteza u uTorrentu se brane kako prilikom instalacije verzije 3.4.2 njihov program pita korisnike žele li instalirati Epic Scale. Naravno, pritom zaboravljaju dodati da su Next i Back tipke zamijenjene s Accept i Decline pa će mnogi bez puno razmišljanja pritisnuti Accept i tako instalirati Epic Scale.

Što učiniti? Deinstaliraj Epic Scale i razmisli o prelasku na neki torrent klijent koji tvoje računalo neće zaraziti štetnim smećem od programa.

Posljednja izmjena: 10.03.2015.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • nino 10.03.2015. 14:42
  • Transmission na Linuxu........nikakav uTorrent :)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)