bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Cyanogen sprema 'otmicu' Androida
‹ Tech novosti

Cyanogen sprema 'otmicu' Androida 30.01.

Svjetski mediji pišu kako će Microsoft uložiti 70 milijuna dolara u Cyanogen. Što će Microsoftu tvrtka koja se uspješno bavi modificiranjem Android operativnog sustava? Pa već imaju WindowsPhone, zar ne?

Cyanogen upravo prikuplja stotine milijuna dolara od zainteresiranih investitora. Među investitorima je i Microsoft koji će u perspektivnu tvrtku navodno uložiti 70-ak milijuna dolara.

Za one koji ne znaju, Cyanogen se bavi modificiranjem Androidovog izvornog koda, dodavanjem novih mogućnosti i prebacivanjem (port) Android operativnog sustava na druge uređaje.

Počeli su izrađivati i svoju verziju OEM Androida koji se ugrađuje u nove telefone, poput OnePlus Onea. Prošli je tjedan šef tvrtke najavio kako se Cyanogen sprema 'uzeti Android od Googlea' i upravo tu leži razlog Microsoftovog zanimanja.

Naime, Cyanogen želi stvoriti vlastiti Android ekosistem koji neće ovisiti o ostalim Google aplikacijama te Play trgovini. Inače, Google ne dozvoljava instaliranje svog Androida bez suglasnosti proizvođača o preuzimanju svih ostalih Google proizvoda i usluga.

Također, Google ne dozvoljava niti da se niti ijedan Android uređaj prodaje bez pristupa Google Play trgovini. Cyanogenov Android neće imati takva ograničenja, a i dalje bi trebao biti u mogućnosti pokretati sve Android aplikacije i igre.

Iz Cyanogena tvrde da njihovu distribuciju koristi 50 milijuna korisnika ili pet posto ukupnih Android korisnika. No, svi oni i dalje aplikacije nabavljaju na Google Playju i pred Cyanogenom je težak posao uvjeravanja svojih korisnika da s Playa pređu na novu, Cyanogen app trgovinu.

Izvor

Posljednja izmjena: 31.01.2015.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Brzi Joe 06.02.2015. 11:33
  • Trgovine nisu bitne. Ionako pametni imaju više izvora za aplikacije, a ne samo jednu jedinu predinstaliranu trgovinu.
    Važnije je da cijeli sustav u startu nije zagušen nepotrebnim aplikacijama proizvođača i mreže.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)