bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Darkcoin je novi bitcoin
‹ Tech novosti

Darkcoin je novi bitcoin 22.05.

Pomama za virtualnim novcem ne jenjava. Nova je 'hit valuta' darkcoin, virtualni novac kojem je skoro, za razliku od bitcoina, nemoguće ući u trag. U samo par mjeseci vrijednost jednog darkcoina narasla je s 75 centi na više od 7 dolara

Bitcoin je dočekan kao valuta koja će korisnicima omogućiti anonimnost. Mnogi žele svoje financijske transakcije ostaviti tajnom, iz bilo kojeg razloga. Takvo što vrlo je teško s 'pravim' novcem, a ni bitcoin nije izuzetak. Naime, valuta koja je trebala čuvati anonimnost svojih korisnika, bilježi svaku transakciju u blockchain - svojevrsnu, javno dostupnu glavnu knjigu, dokument koji pamti sve transakcije, svakog bitcoina u opticaju.

Naravno da zainteresiranima nije teško u knjizi provjeriti porijeklo nečijeg novca ili velike transakcije. Takvo što kod darkcoina nije moguće. Tvorac ove virtualne valute, 22-godišnji Evan Duffield,  kaže kako je upravo u anonimnosti darkcoina, ujedno i tajna njegovog uspjeha: 'Velik broj korisnika bitcoina vjeruje, kako način na koji je blockchain dizajniran, predstavlja problem. Darkoin, pak, iz istog razloga privlači sve veći broj ljudi'.

Za razliku od bitcoina, kod darkcoina se svaka transakcija prilikom bilježenja u blockchain, spaja s još dvije, slučajno odabrana transakcije, slučajno odabranih korisnika. Ubrzo se stvara pravi petljanac od pravih i lažnih veza, klupko koje je skoro nemoguće razmrsiti i doći mu do izvora.

Darkcoin, za sad, prihvaćaju tek rijetki trgovci na internetu, ali Duffield vjeruje kako je globalno prihvaćanje darkciona samo pitanje vremena: 'Čekamo na taj trenutak i kad se napokon dogodi, darkcoin će početi cijeniti puno, puno više'.

No, nije darkcoin jedini koji puca na anonimnost. Velikoj konkurenciji na tržištu virtualnih valuta uskoro će se pridružiti i drugi, poput skupine istraživača s Johns Hopkins sveučilišta. Oni bi do kraja godine u promet trebali pustiti zerocion – valutu kojoj će, teoretski, biti nemoguće ući u trag.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.05.2014.
Možda će te zanimati i: