bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Dr. Smartfon
‹ Tech novosti

Dr. Smartfon 06.05.

Sjećaš se onog ćelavog doktora iz Star Trek Voyagera koji je s nekim gadgetom prelazio preko pacijenata i tako postavljao dijagnozu? Donedavno SF, a uskoro stvarnost samo što ćemo mi umjesto trikodera koristiti smartfon

Inženjerima koji su godinama, pa i desetljećima, razvijali mobitele i smartfone vjerojatno ni na kraj pameti nije bilo da će se uređaji namijenjeni za komunikaciju jednog dana koristiti u medicini. No, smartfoni s vremenom pronalaze sve više namjena pa njihova primjena u medicinskoj dijagnostici nije više nikakva novost.

Pisali smo o smartfonu koji mjeri puls, postoje i termometri te mjerači tlaka i mjerači glukoze u krvi za iPhone, a ovo je tek početak. Navodno će Android 4.3 podržavati Bluetooth Low Energy (BLE) uređaje što bi moglo označiti prekretnicu u ovoj vrsti medicinske dijagnostike. Naime, BLE uređaji troše i do 100 puta manje električne energije od klasičnog Bluetootha što im omogućava da stalno budu upaljeni. Za godinu-dvije moći ćeš kupiti dodatke za mobač koji će konstantno mjeriti puls, krvni tlak i ostale parametre te ih obrađivati i po potrebi slati liječniku ili uzbuniti Hitnu.

Slijedeći korak je proizvodnja dodataka i aplikacija za mobač koji će 'zaviriti' u tvoja usta ili uho, prikupiti podatke, okinuti par fotografija i sve to poslati doktoru. Kalifornijsko sveučilište iz San Francisca priprema opsežni eksperiment u kojem će sudjelovati milijun dobrovoljaca iz cijelog svijeta. Cilj im je saznati mogu li mobilne aplikacije koje prate puls i tlak smanjiti učestalost kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, za koju godinu mogao bi obaviti osnovni sistematski pregled bez da se približiš bolnici. Velik je broj onih koji imaju fobiju od bolnica i doktora, a takvima će ovaj način pregleda itekako pomoći i olakšati im život.

Gdje je kraj napretku mobilne tehnologije i smartfona? Ne znamo, ali znamo da smo toliko navikli na mobače da bi nam život bez njih postao nezamisliv.

Izvor

Posljednja izmjena: 06.05.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • malabiljka 07.05.2013. 09:04
  • Bit će baza jednog dana kad stigne poruka od BonBon-a: "Dragi korisniče, imaš kurje oko na desnoj nozi :-) javi se okulistu :-P Tvoj bonbon!!"
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)