bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Facebook dolazi iz svemira!
‹ Tech novosti

Facebook dolazi iz svemira! 06.10.

Na stranu senzacionalistički naslov, ali Facebook uistinu uskoro planira krenuti u svemirsku avanturu. Naime, Mark Zuckerberg najavio je novi pothvat svoje tvrtke koji bi trebao donijeti besplatan internet milijunima siromašnih u Africi i to putem signala sa satelita

U sklopu inicijative Internet.org Mark Zuckerberg je u ponedjeljak objavio kako Facebook planira pokriti veći dio afričkog kontinenta internetskim signalom sa satelita u geostacionarnoj orbiti.

Facebook u projekt kreće s francuskom tvrtkom Eutelsat, a lansiranje satelita AMOS-6 planira se za sljedeću godinu. Satelit bi trebao pokriti 14 država sub-saharske Afrike, uključujući Nigeriju, Tanzaniju i Obalu Bjelokosti.

Ideja projekta Internet.org je da, u suradnji s lokalnim telekom tvrtkama, omogući besplatan pristup internetu u dijelovima svijeta gdje takva usluga ne postoji. Začkoljica je u tome što ovaj servis omogućava pristup isključivo Facebooku te stranicama koje dozvoljava lokalni telekom.

Ovakav pristup naišao je na protivljenje brojnih tvrtki i udruga koje optužuju Facebook da na ovaj način guši internetske slobode. No, ako pitaš stanovnike država koje će uskoro dobiti Internet.org što bi više htjeli – 'Facebook Internet' ili šipak, što misliš da će odgovoriti?

Upravo tako.

Izvor

Posljednja izmjena: 06.10.2015.
Možda će te zanimati i: