bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Font za 800 jezika
‹ Tech novosti

Font za 800 jezika 08.10.

Google je objavio novi open-source font koji bi napokon trebao spriječiti da ti se na ekranu pojavljuju bijeli pravokutnici umjesto znakova koje tvoj OS raspoznaje. Bijeli kvadratići u žargonu se nazivaju ‘tofu’ pa je logično da se novi font zone 'No More Tofu' ili Noto

Webdevovi znaju da su Google fontovi ‘bogom dani’. Kako i ne bi da na jednom mjestu možeš besplatno preuzeti više od 800 fontova za korištenje na svojim web stranicama. Ovoj velikoj porodici Google fontova ovih se dana pridružio novi član - Noto.

Riječ je o fontu koji podržava 800 jezika u 110 različitih abeceda i pisama - od engleskog i hrvatskog do prve online verzije urdu nastaliqa, načina kaligrafskog pisanja perzijskog jezika ili oghama - abecede staroirskog sačuvane na više od 400 spomenika širom Irske i Britanije.

‘Jedan od ciljeva našeg projekta bio je podrška za svaki jezik i svako slovo kako bi bili sigurni da naši korisnici više nikad neće vidjeti tofu’, kaže Bob Jung iz Googlea.

Projekt su punih pet godina zajednički razvijali Google i Monotype. Krajnji rezultat više je nego impresivan - font u osam težina koji pokriva 800 jezika podržanih od Unicode standarda.

Noto se sastoji od 11.000 znakova, a Google planira redoviti nadograđivati Noto novim znakovima odobrenim od strane Unicodea.

Novi font moguće je pogledati na fonts.google.com servisu u Noto Sans i Noto Serif verziji dok sve fontove, za sve jezike i pisma, možeš preuzeti ovdje.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.10.2016.
Možda će te zanimati i: