bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Reci NE gadgetima u tvom krevetu
‹ Tech novosti

Reci NE gadgetima u tvom krevetu 19.03.

Prvo su bile molekule koje su spajanjem stvorile jednostanične organizme, pa prvi beskralježnjaci, ribe... i par milijardi godina kasnije eto nas – živih, zdravih i radoznalih. Toliko radoznalih da više ne možemo niti u krevet bez mobitela ili tableta

Nama i našim pradavnim, jednostaničnom precima zajednička je jedna stvar – odrasli smo na planeti koja ima cikličke promjene dana i noći. U naše je gene, poput preciznog sata, ugrađen mehanizam koji tijelu govori kad je dan, a kad je noć – kad je vrijeme da se tijelo razbudi i kad je vrijeme za spavanje.

Gotovo sve biološke vrste, od jednostaničnih organizama do sisavaca, žive u skladu s ciklusom zvanim cirkadijski ritam.

No, dolaskom električne energije pretvorili smo noć u dan i počeli spavati sve manje i nepravilnije. Novi šok za naša izmučena tijela uslijedio je dolaskom mobilnih uređaja. Sve češće u krevet liježemo sa smartfonom ili tabletom pod rukom kako bismo prije sna uhvatili još poneku vijest ili foru s neta.

Sve ovo remeti cirkadijski ritam, a liječnici i znanstvenici upozoravaju da je takvo što prilično nezdravo. Jesi li znao da žene koje rade isključivo noću imaju 30 posto veće šanse da dobiju rak dojke dok muškarci-noćobdije imaju čak triput veću šansu oboljeti od raka prostate?

Sve je više dokaza kako gledanje u zaslone prije spavanja nije dobro za zdravlje, piše Wired. 'Možeš se probuditi usred noći i tvoja razina melatonina, hormona koji regulira san, neće se promijeniti', kaže Richard Stevens, epidemiolog sa Sveučilišta Connecticut.

'No, ako pritom upalimo svjetlo, razina melatonina odmah počne padati. Mi trebamo tamu', tvrdi Stevens prema kojem većina ljudi u razvijenom svijetu živi u svojevrsnoj cirkadijskoj izmaglici.

I zato, prije nego večeras ponovno ugasiš svijetlo i slijedeća dva sata provedeš ležeći u marku, zureći u plavi zaslon svog mobitela i pitajući se zašto ti se ne spava, prisjeti se svih tih ameba, rakova, dinosaura, neandertalaca i inih nam predaka koji su nam u gene utkali neodoljivu potrebu da po noći spavamo.

SMS poruke i vijesti iz svijeta stigneš pročitati i sutra ujutro, kad se probudiš, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 19.03.2015.
Možda će te zanimati i: