bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Glasovir koji ne treba pijanista
‹ Tech novosti

Glasovir koji ne treba pijanista 02.04.

U pravilu, postoje dvije vrste ljudi koji kupuju klavire – oni koji će svirati na njima i oni koji glasovire koriste kao skupe komade namještaja. Sad će i ovi drugi sad moći 'zasvirati' na svom novom Steinwayu zahvaljujući modernoj tehnologiji i internetu

Kad pogledamo neki film u kojem glavni lik rastura klavir ili čujemo dobru stvar na glasoviru često požalimo što nismo imali volje i prilike naučiti svirati taj instrument. Sad je prekasno – sustigao nas je život u kojem je premalo vremena za sve ono što moramo raditi, a kamoli za sve ono što bismo željeli.

Čekamo da dobijemo taj eurojackpot kako bismo si priuštili mnoge stvari o kojima odavno sanjama, a tom popisu ovih smo dana dodali novu stavku – Spirio, prvi samosvirajući glasovir slavnog Steinwayja.

Spirio, koji bez poreza, ovisno o modelu, košta i do 800.000 kuna dolazi s pripadajućim iPadom te aplikacijom s 1.700 skladbi snimljenih posebno za Spirio. Steinway obećaje kako će kupci svaki tjedan besplatno dobiti nove pjesme putem interneta. Naravno, ovo čudo od klavira može 'upamtiti' i sve što odsviraš na njemu.

Iako samosvirajući klaviri nisu nikakva novost, Spirio je priča za sebe. Pozicija svakog od 88 batića obloženih filcom, koji udaraju u žice, mjeri se u 1.020 koraka, a brzina batića mjeri se nevjerojatnih 800 puta u sekundi. Slično je i kod pedala čiji se položaj mjeri 'samo' 200 puta u sekundi.

Sve ovo omogućava do sada nezamislivu preciznost prilikom 'snimanja' dinamke neke kompozicije i suptilnosti pijanista prilikom izvođenja.

Kupci ovakvih skupocjenih glasovira u skoroj budućnosti možda neće morati ići na pijanističke koncerte. Dovoljno će biti da preuzmu s interneta Spirio snimku koncerta i da u vrhunskoj izvedbi uživaju u miru svog dvorca u Alpama.

A mi ostali? Pa, tu je još uvijek dobri, stari YouTube. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 05.04.2015.
Možda će te zanimati i: