bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Gledanjem u mob do pulsa
‹ Tech novosti

Gledanjem u mob do pulsa 19.03.

Fujitsu je jučer predstavio smartfon koji može izmjeriti puls korisnika bez fizičkog kontakta. Dovoljno je pet sekundi zuriti u mob kako bi sustav izmjerio broj otkucaja i upozorio te, ako puls nije u granicama normale

Sjećaš se Star Treka i svih onih, smiješnih doktora koji su pacijente pregledavali trikoderima? Par sekundi bi prozujali nad pacijentovom ozljedom i eto odmah dijagnoze, povijesti bolesti i terapije. Daleko smo još od 'mobilnih doktora', ali ne bi nas začudilo da u idućih desetak godina takvi uređaji postanu stvarnost. Prvi korak smo napravili – imamo smartfone, a sad ih još samo moramo natjerati da upišu i završe medicinu. :)

Fujitsu, tvrtka koja se bavi mobilnom tehnologijom i medicinom, je jučer predstavio tehnologiju za mjerenje pulsa pomoću kamere i senzora na smartfonu. Iako je mobitel još uvijek u fazi prototipa, Japanci vjeruju kako će u serijsku proizvodnju već slijedeće godine.

Smartfon radi tako da prati promjene u boji lica, uzrokovane protokom krvi. Naime, naše lice premreženo je bezbrojnim kapilarama i venama, a Fujitsu smartfon mjeri protok hemoglobina kroz te žile. Ovo je moguće stoga što hemoglobin, protein koji na sebe veže kisik u crvenim krvnim zrncima, apsorbira zelenu svjetlost. Dovoljno je na pet sekundi uperiti prednju kameru Fujitsovog smartfona u facu kako bi se dobio precizan broj otkucaja.

'Čak i na užurbanom radnom mjestu, u bilo koje doba dana, dok sjediš ispred računala, bilo gdje, možeš izmjeriti puls za svega nekoliko trenutaka', kaže se u službenom priopćenju.

'Ova tehnologija može se ugraditi u televizor ili u kupaonsko ogledalo gdje može provjeriti puls nakon ustajanja ili prije spavanje', nastavlja se u objavi za medije i dodaje, 'Pulsmetar, ugrađen na kontrolnim točkama zračnih luka, mogao bi poboljšati sigurnost upozoravajući na osobe koje imaju problema sa zdravljem ili na one koje se ponašaju sumnjivo'.

Hm, moramo priznati da nam se ova zadnja primjena baš i ne sviđa.

Posljednja izmjena: 19.03.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • malabiljka 19.03.2013. 21:26
  • Uvedu li ovo u zračne luke vjerovatno će, pod izlikom sumnjivog ponašanja, na obavijesni razgovor privesti svakoga tko dobije erekciju.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)