bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Google Glass dijeta
‹ Tech novosti

Google Glass dijeta 21.11.

South Beach, UN, keto, paleo... tko će ih sve upamtiti, a kamoli isprobati. Sve se dijete baziraju na tome što i koliko jedeš, ali uskoro bi svi mogli na dijetu u kojoj je bitno što nosiš na nosu i kakav softver koristiš

Za par godine AR (Augmented reality) naočale, poput poznatog Google Glassa, mogle bi, uz sve ostale namjene, poslužiti i kao virtualne pilule za mršavljenje. Naime, znanstvenici s tokijskog sveučilišta pokazali su da jednostavan AR trik može smanjiti količinu hrane koju konzumiraš za 10 posto, a pomoću istog trika može se postići i obrnuto - do 15 posto veća konzumacija hrane. Iskreno, za pojesti i popiti više nam ne trebaju nikakve naočale.

Trik o kojem je riječ vrlo je jednostavan. Kalibracijom naočala i pomoću posebnog softvera svaka hrana koju vidiš izgledat će veće nego u stvarnosti. Isti softver brine se i da sve ostalo u vidokrugu ostane u normalnim proporcijama kako ništa ne bi kvarilo utisak obilne gozbe.

Nažalost, ova tehnologija još uvijek zahtijeva plavi zaslon kakav se koristi pri snimanju filmova sa specijalnim efektima. Takve zaslone rijetko viđamo po restoranima, a sumnjamo da ga imaš kod kuće pa ćemo se morati strpjeti da vrli znanstvenici usavrše cijeli sustav kako bi radio bilo kad i bilo gdje.

Rezultati istraživanja na tragu se teorije prema kojoj veličina obroka utječe na naš osjećaj sitosti. Veliki tanjuri i veliki obroci potiču te da jedeš više. U jednom istraživanju ispitanici su jeli više, ako se boja tanjura podudarala s bojom hrane, a u drugom bi jeli više kad bi im dali manje viljuške i žlice. Sve ovo ukazuje na to da još uvijek puno toga ne znamo o nutricionizmu te da mršavljenje nije samo stvar više vježbanja i manje pojedenih kalorija. Tvoje stanje uma i percepcija onog što jedeš jednako su važni, a za razliku od tjelovježbe i broja kalorija, um i percepcija se mogu 'hakirati'.

Tek smo zakročili u svijet poboljšane stvarnosti i počeli eksperimentirati s mijenjanjem percepcije onog što vidimo i čujemo. Zamisli što će se dogoditi kad budemo u mogućnosti mijenjati i ono što dodirujemo, mirišimo i kušamo. 

Posljednja izmjena: 21.11.2012.
Možda će te zanimati i: