bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Grafenske baterije napunit će mobitel za 15 minuta
‹ Tech novosti

Grafenske baterije napunit će mobitel za 15 minuta 14.07.

Zamisli život u kojem laptop, tablet ili smartfon napuniš do vrha dok popiješ kavu. Pritom ne mislimo na dvosatno ispijanje bijele kave s pola kile šlaga već na kratki espresso kojeg srkneš za 15 minuta. Upravo takvu budućnost trebale bi nam omogućiti grafenske baterije koje izrađuje kineska tvrtka Dongxu

Za grafen kažu kako može sve, osim napustiti laboratorije u kojima se testira. Čudotvorni materijal još uvijek je vrlo skup, ali svakodnevno se otkrivaju nova svojstva grafena koja bi vrlo brzo (nadamo se) trebala dovesti do njegove komercijalne proizvodnje.

Inženjeri kineske tvrtke Dongxu Optoelectronics uspjeli su napraviti grafensku bateriju G-King. Baterija ima kapacitet 4.800 mAh, može izdržati 3.500 punjenja (sedam puta više od standardnih Li-Ion baterija), a u potpunosti se može napuniti za 13 do 15 minuta, tvrde Kinezi.

Tvrtka je G-King predstavila javnosti u Pekingu, no još uvijek ne znamo kad će početi proizvodnja grafenskih baterija. Vjerojatno ne tako skoro pošto je grafen još uvijek vrlo skup materijal, ali sjetimo se da su i SSD-ovi donedavno bili skupi, a prvi CD playeri koštali su pravo bogatstvo.

Na nama je samo da pričekamo par godina kako bi dugotrajno punjenje gadgeta postalo stvar prošlosti. Baš poput CD-a.

Posljednja izmjena: 14.07.2016.
Možda će te zanimati i: