bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Grijanje, plin, vodovod, Google
‹ Tech novosti

Grijanje, plin, vodovod, Google 14.01.

Nije vijest kad Google kupi neku tvrtku već je vijest kad se ta tvrtka bavi proizvodnjom termostata i protupožarnih alarma. Zašto je, pobogu, Google iskeširao 3,2 milijarde dolara za Nest Labs?

Postoje termostati i postoji Nest. Tony Fadell, jedan od tvoraca iPoda, napustio je Apple 2008. godine i pokrenuo vlastiti biznis. Kako to često biva, na slijedeći projekt nabasao je sasvim slučajno. Naime, gradio je energetski efikasnu kuću, trebao mu je termostat i nikako nije mogao pronaći niti jedan koji bi ga zadovoljio.

S Mattom Rodgersom, kolegom iz Applea, 2010. osnovao je Nest Labs, gdje drugdje nego u garaži, osmislio Nest termostat i protupožarni alarm, a nepune četiri godine kasnije njihovu tvrtku je kupio Google za nevjerojatnih 3,2 milijarde dolara. Tony i Matt su pritom zadržali upravljačke pozicije te i dalje imaju potpuno kreativnu slobodu pri osmišljavanju novih kućanskih uređaja.

3,2 milijarde za termostat? Vidiš, Nest nije običan termostat. Sam Tony Fadell objašnjava kako se 'ostali termostati pušiona', a donekle ima i pravo. Nest je pametan komadić hardvera koji s vremenom uči od vlasnika. Pamti sve, i ubrzo sam počinje podešavati temperaturu u kući ili stanu, ovisno prema tvojim sklonostima. Pritom cijelo vrijeme nastoji sačuvati energiju te tako smanjiti tvoj račun za grijanje.

Unutar Nesta nalazi se računalo pokretano Linuxom, senzori za kretanje kako bi Nest znao ima li koga u kući ili ne, termometar te Wi-Fi veza putem koje Nest zna kakvo je vrijeme vani. Osim toga, Nest sa svojim velikim LED zaslonom izgleda sjajno na zidu, a koliko je ovaj proizvod uspješan, vidi se po tome što se u Americi prodaje u Apple dućanima.

Slično je i s Nest protupožarnim alarmom. Sjajno dizajniran uređaj koji svojim mogućnostima i upotrebljivošću daleko nadmašuje konkurenciju. Nažalost, Nest uređaje još uvijek nije moguće kupiti u Europi, ali uskoro bi se trebali pojaviti i na policama naših trgovina.

U svakom slučaju, Google je kupovinom Nesta zakoračio na novo tržište koje mu otvara vrata daljnjeg širenja. Nakon termostata i alarma, mogli bi uslijediti Google frižideri, mikrovalke i perilice. Cijeli stan postat će jedna velika, umrežena, sretna Google obitelj koja će znati što imaš u frižideru, što jedeš, gledaš, kuhaš, kupuješ, što radiš i što misliš. Razmisli o tome prije nego zakoračiš u svijetlu, 'pametnu' budućnost.

Izvor

Posljednja izmjena: 18.01.2014.
Možda će te zanimati i: