bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Halo, tko to kuca?
‹ Tech novosti

Halo, tko to kuca? 09.03.

Sjediš za računalom ili drijemaš zavaljen u omiljenu fotelju? Nema gore nego kad netko nenajavljen u takvim trenucima pokuca ili pozvoni na ulazna vrata. Umjesto ustajanja sad ćeš na mobu moći vidjeti tko je to, pobogu, baš sad pred vratima

U današnje vrijeme mobilne umreženosti iznenađenja poput neočekivane zvonjave na ulaznim vratima sve su rjeđa. Eventualno može pokucati poštar, Jehovini svjedoci ili ekipa koja pokušava prodati one stvari pod bubrege. No, dok se ne dokoturaš do vrata nemaš pojma tko to ometa blaženi mir doma tvog.

Naravno, uvijek možeš instalirati CCTV sustav za nadzor, ali takve su stvari skupe, glomazne i zahtijevaju puno posla pri postavljanju. Jeftinije i praktičnije rješenje je DoorBot – WiFi kamera sa zvonom koju pričvrstiš kraj ulaznih vrata, a ona šalje poruku na tvoj iOS ili Android uređaj čim netko pozvoni.

Korisnik zatim može vidjeti tko se nalazi pred vratima i odlučiti hoće li se ustati i otvoriti ili ignorirati zvono i nastaviti ljenčariti. DoorBot, zavaljujući ugrađenom IC senzoru, snima i po noći, četiri AAA baterije trebale bi dostajati za godinu dana nesmetanog rada, a naprednija verzija uređaja čak će otključati ulazna vrata umjesto tebe.

Sviđa ti se? Možeš ga naručiti po cijeni od 189 dolara ($339 za verziju s ključem), ali ćeš isporuku pričekati do lipnja. Nije malo, ali još uvijek je daleko jeftinije od većine nadzornih sustava.

No, DoorBot ipak nije savršen. Bilo tko može doći s odvijačem, skinuti uređaj i odšetati s njim u džepu. Ipak, nitko nam ne krade poštanske sandučiće, kvake i špijunke pa valjda neće niti DoorBota? Uostalom, uvijek možeš instalirati nadzorni sustav koji će paziti da ga ne ukradu. :)

Posljednja izmjena: 09.03.2013.
Pitanja i komentari
  • crna1kava 11.03.2013. 20:49
  • Vrlo zanimljivo,samo malo skupo za tako jednostavan sustav s obzirom na cijenu kamere i senzora koje već imamo.Koliko bi koštao glavni dio-primopredajnik?
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)