bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Hoće li moj mob raditi i tamo?
‹ Tech novosti

Hoće li moj mob raditi i tamo? 04.09.

U većem djelu svijeta donedavno nije bilo problema s kompatibilnošću mobitela i mobilnih mreža. 2G i 3G mobiteli radili su skoro svugdje, a jedini izuzetak bili su, tko će drugi, nego Ameri. No dolaskom 4G LTE tehnologije situacija se dodatno zakomplicirala

Svjetski putnici reći će vam da starije mobitele, koji rade na 2G ili 3G mrežama, možeš bez beda ponijeti sa sobom u skoro sve zemlje svijeta. Izuzetak su bile obje Amerike gdje neki mobilni operateri koriste 3G AWS mreže za koje je potrebno kupiti posebne uređaje.

Očekivali biste da će se telekomi svijeta napokon dogovoriti i prelaskom na LTE mreže usvojiti zajednički standard, ali neeee. Sad postoji više od 40 frekvencija na kojima rade LTE mreže u svijetu, a stvari su se posebno zakomplicirale u Kini gdje svaki operater koristi svoj standard. Tamo ćeš pronaći prilično egzotične  TDD-LTE 39 i 40 mreže koje ne koristi nitko osim Kineza.

Naravno, uz takve egzotične mreže potrebno je imati i jednako egzotične mobilne uređaje koji funkcioniraju na njima. Tvoj blještavi iPhone ili Galaxy u tim uvjetima može poslužiti jedino za igranje off-line igrica ili kao kalkulator.

U takvim situacijama, kad se spremaš na dalek put a nisi siguran da li da poneseš svoj mob ili da tamo kupiš zamjenski uređaj, obavezno posjeti ovu web stranicu

willmyphonework.net jednostavan je servis na kojem odabereš svoj uređaj, zemlju koja te zanima, telefonskog operatera iz te zemlje i u tren oka možeš vidjeti da li tvoj uređaj šljaka u Kini, na Tahitiju ili u Ognjenoj zemlji.

Jedini nedostatak? Nema bonbona na popisu hrvatskih operatera.

Naravno da smo im poslali mail i sad nestrpljivo čekamo da nas uvrste na popis. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 05.09.2015.
Možda će te zanimati i: