bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
I Nijemci prelaze na pisaće mašine
‹ Tech novosti

I Nijemci prelaze na pisaće mašine 16.07.

Sigurnosne afere ne jenjavaju. Ameri špijuniraju sve od reda pa su Rusi lani odlučili 'top secret' dokumente, umjesto na tipkovnicama, pisati na pisaćim mašinama. Istom 'old school' tehnologijom, iz istog razloga, počeli su se služiti i Nijemci

Otkad se saznalo da američki NSA špijunira apsolutno sve, zahvaljujući internetu i činjenici da je većina informatičkih kompanija locirana u Americi, ostale vlade naporno rade kako bi 'začepile' sve sigurnosne rupe i spriječile curenje informacija. I Merkelica je pukla kad je saznala da joj prisluškuju telefon, pa su Nijemci svojski prionuli poslu

Angela je dobila novi mobač, njemačke su vlasti najurile direktora CIA-e u toj zemlji, a novi je korak u borbi protiv špijuniranja povratak starim, dobrim pisaćim mašinama. Naime, dokument otipkan na pisaćoj mašini ne može se ukrasti elektroničkim putem i zbog toga u Bundestagu ozbiljno razmišljaju o kupovini novih, klasičnih pisaćih mašina.

Ustvari, imaju jednu takvu mašinu koja se sve više koristi i ubrzo će joj trebati naći zamjenu. Podsjećamo da su Rusi lani potrošili 15.000 dolara na kupovinu starinskih pisaćih mašina. Potez kojem smo se smijali, ali izgleda da Rusi ipak znaju što čine. Uostalom, oni špijunske igre bez granica igraju već stotinjak godina, sve tamo od Oktobarske revolucije 1917. i stvaranja SSSR-a.

Osim prelaska na tehnologije koje je nemoguće elektronički 'prisluškivati', njemački parlamentarci uskoro će biti zamoljeni da daju svoje smartfone kako bi prošli sigurnosnu provjeru. 

Posljednja izmjena: 16.07.2014.
Možda će te zanimati i: