bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Implant i mobitel paze na srce
‹ Tech novosti

Implant i mobitel paze na srce 25.03.

Jesi za ugradnju implanta? Znanstvenici su razvili sićušni usadak koji u tvom tijelu mjeri razine proteina i šećera te dobivene podatke potom javlja smartfonu. U slučaju frke, mob odmah diže uzbunu

Ekipa znanstvenika s Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) iz Švicarske predstavila je najmanji medicinski implant na svijetu. Ovaj 14 milimetara velik usadak mjeri razinu nekoliko važnih kemikalija u krvi – glukozu, ATP, mliječnu kiselinu i troponin. Najvažniji u cijeloj priči je troponin, protein koji se inače isključivo nalazi u poprečno-prugastim mišićima, kakvo je i naše srce. Povišena razina troponina u krvi pouzdan je znak problema sa srcem.

Implant sve prikupljene podatke o troponinu i ostalim parametrima šalje na upareni smartfon pomoću Bluetooth veze. Sigurno se pitaš otkud implantu energija za rad? Jednostavno, na kožu, iznad implanta, prilijepiš minijaturnu bateriju od 100 milivata koja bežičnim putem puni minijaturni senzor.

Trenutno, vijek trajanja implanta je ograničen na mjesec-dva. Nakon toga, treba ga izvaditi i zamijeniti novim. No, mnogi znanstvenici širom svijeta rade na usavršavanju ovakve futurističke dijagnostike i za nekoliko godina svi bi se mogli početi pretvarati u kiborge. Prvo sićušni implant za mjerenje šećera, pa onda još jedan za troponin, pa tri za prokrvljenost, zamjenska kost od kevlara, umjetni bubreg… dovraga, nek' nam onda ugrade i mob u bulju, pa smo mirni.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.03.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • malabiljka 27.03.2013. 10:48
  • Ugrađuju se proteze, umjetni kukovi, koljena, metalne šipke, umjetne rožnice, pejsmejkeri, ma dobro je to, usrećuje ljude. Samo ne bih volio da mi mobitel počne cvrčat zbog povišenog tlaka na spoju, ili u krevetu, ili na spoju u krevetu, ...
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)