bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
iPad za mamu, iPad za bebu
‹ Tech novosti

iPad za mamu, iPad za bebu 08.04.

Roditeljska ljubav ne poznaje granice, a odvojenost od beba pogotovo teško pada majkama odmah nakon poroda. Jedna američka bolnica dosjetila se kako pomoći majkama koje ne mogu biti kraj novorođene djece – spojili su ih iPadom

Bolnica Maxine Dunitz u Los Angelesu odnedavno omogućava rodiljama da budu stalno u kontaktu sa svojim bebama, čak i kad se nalaze u razdvojenim sobama. Majke koje nakon poroda moraju mirovati, bilo zbog komplikacija ili carskog reza, sad mogu vidjeti svoje bebe na iPadu. Program, nazvan BabyTime, omogućava majkama da 'posjete' svoje bebe i razgovaraju s liječnicima putem sigurne, internetske video veze.

Charles F. Simmons, predstojnik pedijatrije u bolnici, kaže kako očekuju da će njihov program pomoći i majkama, i bebama, a i samim liječnicima: 'BabyTime je odličan primjer upotrebe tehnologije u službi medicine. Pomoći će majkama da se što prije vežu uz svoje bebe, čak i kad nema fizičkog kontakta između njih. Dok doktori i sestre brinu o bebi, majka može sve to gledati te postavljati pitanja iako se nalazi na sasvim drugom kraju bolnice.'

Simmons procjenjuje kako 20 do 30 posto rodilja nije dovoljno snažno da provodi vrijeme sa svojim bebama prvih dan-dva nakon poroda. Čim se beba nakon poroda otpremi u prostorije za postporođajnu skrb, kraj krevetića se postavlja iPad, a drugi iPad se isporučuje majci. No, kako bi bebe i majke imale malo vremena za odmor BabyTime dozvoljava samo dvije virtualne posjete dnevno.

Rachel Little bila je jedna od prvih mama koje su iskušale BabyTime: 'Iako je nisam mogla držati u rukama čim je čula moj glas putem iPada, prestala je plakati', kaže sretna Rachel i dodaje, 'Bilo je to skoro kao da je držim uza sebe'. Dan kasnije, Rachel je prvi put uzela svoju bebu u naručje, a uskoro su njih dvije otpuštene iz bolnice.

Pravi filmska priča sa sretnim završetkom. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 08.04.2013.