bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
iPhoneom protiv malarije
‹ Tech novosti

iPhoneom protiv malarije 30.07.

Smartfoni su svakim danom sve snažniji. Uređaji koji smo donedavno koristili samo za komuniciranje, polako prerastaju u svestrane alate koji mogu puno toga. Između ostalog, moderni mob može poslužiti i kao priručni laboratorij za dijagnosticiranje malarije

Znanstvenici, liječnici i inženjeri širom svijeta iz dana u dan pronalaze nove načine primjene smartfona. Gomila dodataka i softvera dostupnih na tržištu, pretvorit će mobitel u skoro sve što poželiš. Posebno nas raduje sve veća upotreba smartfona u medicini, gdje uspješno zamjenjuju puno skuplje uređaje, pa čak i cijele laboratorije.

Takvu primjenu iPhone bi mogao pronaći na indonezijskom otoku Bangka. Tamošnje stanovništvo često obolijeva od malarije, zarazne bolesti koju prenose komarci. Malarija je u potpunosti izlječiva, ali je, kao i kod svake druge, zarazne bolest, s terapijom bitno početi što ranije. Za takvo što potrebna je analiza krvi kako bi se u njoj pronašao uzročnik ove bolesti.

Analiza krvi podrazumijeva opremljene laboratorije kojih u Indoneziji i nema previše. No, tri poduzetnika iz tvrtke IanXen, među kojima i jedan sveučilišni profesor iz Jakarte, osmislili su način kako pobijediti malariju na otoku Bangka.

Umjesto skupih laboratorija, mikroskopa i ostale medicinske opreme, oni namjeravaju koristiti iPhone. Mobitele će opremiti IanXen RAPID dodatkom koji se sastoji od mikroskopa, lancet olovke i dijapozitiva za krvne uzorke. Mikroskop se jednostavno pričvrsti na iPhone, a zaslon uređaja služi za mikroskopski pregled krvnih uzoraka. Ovom metodom navodno je moguće dijagnosticirati malariju za manje od tri minute.

Tvrtka je pokrenula IndieGoGo kampanju, a za pokretanje projekta treba im 25.000 funti. Uspiju li, namjeravaju svoj projekt proširiti na Afriku, jer, kako kažu:'2010. godine, više od 655.000 ljudi širom svijeta umrlo je od malarije, od čega 90 posto u Africi. Brza dijagnoza i efikasna terapija osnove su borbe protiv malarije, a pacijenti se oporavljaju brzo, ako se bolest rano otkrije i liječi'.

Donacije kreću od 5 funti, a svaki donator bit će spomenut na IanXen Twitteru dok ćeš za soma funti dobiti vlastiti pribor za testiranje. Naravno, bez iPhonea.

Izvor

Posljednja izmjena: 30.07.2014.
Možda će te zanimati i: