bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Izgradi svoj Lego svijet
‹ Tech novosti

Izgradi svoj Lego svijet 30.01.

Na prvi pogled, čini se kako Lego i Google nemaju previše toga zajedničkog. No, to ih nije spriječilo da zajedničkim snagama stvore 'Build with Chrome' – projekt koji spaja igranje Lego kockama i Google karte

Kreativnost se potiče od malih nogu, a mnogi se slažu kako nema bolje igračke za poticanje kreativnosti od Lego kockica. Nema tog što dječja mašta ne može zamisliti, a da vješte ručice klinaca potom to i ne konstruiraju pomoću legića. Dajte im dovoljan broj Lego kockica i kreativni će klinci izgraditi cijeli svijet.

Većina takvih klinaca nastavi graditi i kad odrastu, samo što kockice zamijene računalima, stolovima za crtanje i uspješnim tvrtkama. Mnogi, pritom, nikad ne 'odrastu' dovoljno da bi se odrekli legića. Neki su pretvorili garaže i podrume u skladište Lego kockica, kako bi se mogli nastaviti igrati, ali većina nas naprosto nema dovoljno mjesta za držanje i čuvanje tisuća šarenih kockica.

Srećom, tu su Internet i novi zajednički projekt Legoa i Googlea. Build with Chrome počeo je kao eksperiment Google tima iz Australije, a nastao je pomoću WebGL-a, 3D grafičke tehnologije namijenjene internetu i mobilnim uređajima.

Stvar funkcionira vrlo jednostavno, ako se znaš služiti Google kartom i igrati Lego kockicama. Naprosto odaberi bilo koje mjesto na karti svijeta, svoju ulicu na primjer, i počni se igrati s virtualnim Lego kockama. Svoje remek-djelo uvijek možeš snimiti i nastaviti kasnije.

Kad napokon budeš zadovoljan sa svojom Lego majstorijom, objavi je, a ukoliko imaš Google+, tim bolje. Pomoću 'plusa' dijeljenje i pregledavanje virtualnih Lego kreacija, prava je igrarija. Za Lego početnike, tu je i svojevrsni tutorial – Build Academy.

Preostaje ti samo da ručno odabereš svoj kvart i počneš graditi. Ostatak svijeta već gradi 'sve u 16' pomoću virtualnih Lego kockica, red je i da mi, u Hrvatskoj, pokažemo koliko smo kreativni.

Izvor

Posljednja izmjena: 31.01.2014.
Možda će te zanimati i: