bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Japanci krenuli s emitiranjem 8K tv programa
‹ Tech novosti

Japanci krenuli s emitiranjem 8K tv programa 03.08.

Naš HRT već godinama eksperimentira s emitiranjem programa u HD signalu dok su Japancu ovaj tjedan započeli s eksperimentalnim emitiranjem 8K programa, Riječ je o tv slici rezolucije 7680×4320. Kad će kod nas? Ovim tempom, negdje početkom slijedećeg stoljeća

Japanska javna televizija NHK započela je s emitiranjem programa u 8K tehnologiji koja će tamošnjim gledateljima omogućiti praćenje prijenosa s Olimpijade u Riju na wtf rezoluciji od 7680×4320.

Za usporedbu, uobičajeni HD ima rezoluciju 1920×1080 što znači da 8K nudi 16 puta više piksela od standarda. Japanci su u Rio poslali svoje tv ekipe, opremljene 8K kamerama, koje će snimati program namijenjen za japansku publiku.

Naravno, za gledanje ovakve raskoši potrebno je imati odgovarajući tv prijemnik jednako raskošne cijene. Ovakvi uređaji u Japanu stoje više od milijun kuna, a za prijenos tv signala 8K rezolucije potreban je bandwith od 50 do 200Mbps - ovisno o broju sličica u sekundi (fps). Stanovnici Tokija prijenos će moći gledati i u dva posebno opremljena kina.

Inače, NHK na projektu uvođenja 8K tehnologije radi od 2002. godine i u međuvremenu su razvili kamere, leće, audio sustav… praktički sve što im treba kako bi emitirali program u nevjerojatno oštroj rezoluciji.

Plan je da do 2020., godine održavanja Olimpijade u Tokiju, NHK sve prijenose snima u novoj tehnologiji, a do tad će valjda i prosječni 8K televizor biti jeftiniji od prosječnog Ferrarija.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.08.2016.
Možda će te zanimati i: