bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Japanci nose 'nosivu tehnologiju'
‹ Tech novosti

Japanci nose 'nosivu tehnologiju' 11.05.

Wearable computing ili nosiva tehnologija više nije novost. Već se godinama piše o mogućem spajanju naše odjeće, obuće i nakita s gadgetima. Najdalje su otišli Japanci gdje se već mogu nabaviti 'wearable tech' majice, narukvice pa i igračke

Ima skoro dvije godine kako samo pisali o wearable computingu nadajući se da ćemo uskoro vidjeti Microsoft odjela, Apple tenisice i Samsung haljine. Još uvijek ništa od toga, ali zadovoljit ćemo se onim što se nudi u Japanu. Japanci k'o Japanci, uvijek su se furali na nove tehnologije i gadgete pa ne čudi da je wearable computing tamo već zaživio.

Recimo, Sony već proizvodi SmartBand – narukvicu koja cijelo vrijeme prati što to radiš i sve to bilježi kako bi mogao racionalnije rasporediti svoje aktivnosti.

Narukvica bilježi koliko si kalorija potrošio, koliko si spavao, koliko koraka napraviš, prati vrijeme provedeno na internetu ili koju muziku slušaš i što fotografiraš. Na primjer, zahvaljujući SmartBandu i logiranju svih tvojih aktivnosti, možda shvatiš da premalo spavaš, previše jedeš ili premalo vremena provodiš vani, na zraku. Preostaje ti samo, uz pomoć puno, dobre volje, promijeniti navike i pokušati uhvatiti normalan, životni ritam. Zvuči totalno japanski, zar ne?

Druge, dvije japanske tvrtke, NTT i Toray, otišle su u drugom smjeru kad je u pitanju wearable computing. Razvili su sintetička vlakna, nazvana hitoe (human intelligence to expand) koja mjere otkucaje srce i EKG. Logično, od hitoea su napravili majicu koja se povezuje sa smartfonom putem minijaturnog odašiljača.

Iako je majica isprepletena žicama, dizajnirana je tako da nema opasnosti od kratkog spoja, a može se prati i u perilici rublja. 'Pametna' majica u japanskim trgovinama trebala bi se pojaviti do kraja godine, a očekuju se cijene od 50 do 150 dolara, ovisno o modelu.

Zanimljivu primjenu wearable computinga razvili su u Moffu. No, umjesto medicine i mode oni su se fokusirali na nešto posve drugačije. Njihov Moff gadget siči SmartBandu, ali nije namijenjen pedantnom praćenju tvojih aktivnosti već klincima. Narukvica je opremljena senzorima i žiroskopima koji prate pokrete ruke i pretvaraju ih u zvučne efekte. Klinci koji se igraju Moffom mogu reproducirati zvuk gitare, mačeva, pušaka… a sve kako bi njihova igre dobile na vjerodostojnosti.

'Koncept naše igračke je da svaki pokret i sve što djeca drže u rukama pretvorimo u igru', kaže CEO tvrtke, Akinori Takahagi. Naravno, i Moff se prilikom korištenja uparuje sa smartfonom.

Tvrtka je pomoću Kickstarter kampanje prikupila 80.000 dolara, a prvi primjerci ove, neobične igračke naći će se u prodaji do kraja godine.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.05.2014.
Možda će te zanimati i: