bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Kad surfaš, ne vozi
‹ Tech novosti

Kad surfaš, ne vozi 07.06.

Procjenjuje se kako 10 posto prometnih nesreća u Americi uzrokuje 'distracted driving' ili vožnja 'pod utjecajem' smartfona. Svi znamo da telefoniranje, SMS-anje i surfanje netom nisu primjereni vožnji, ali…

Amerikanci cestovnu sigurnost shvaćaju vrlo ozbiljno. Nije ni čudo kad znaš da u SAD-u ima više od 250.000 kilometara državnih cesta dok one lokalne valjda nitko niti ne broji. Država je to u kojoj skoro svatko ima vozačku dozvolu i u kojoj se cestama kotrlja više od 250 milijuna vozila svih veličina i oblika. Za usporedbu, Hrvatska ima nekih milijun i po registriranih vozila.

Prometni propisi u Americi vrlo su strogi i tamo ti policija neće progledati kroz prste ako 'napušeš' iznad dozvoljene granice ili ako te ugledaju kako voziš jednom rukom, a drugom držiš mob i pišeš SMS. No, unatoč zabranama i kaznama vozači se, kao i kod nas, teško odriču mobitela u vožnji.

Birokrati iz američkih saveznih agencija koje reguliraju prometno zakonodavstvo, problemu su odlučili pristupiti s druge strane. Naime, umjesto novih zabrana i apeliranja na savjest vozača, naprosto će onemogućiti korištenje mobitela u automobilima.

Savezne agencije namjeravaju od proizvođača automobila zatražiti da u vozila ugrade tehnologiju koja će spriječiti vozača da SMS-a ili surfa prilikom vožnje. Ovo bi se dalo izvesti ugradnjom senzora koji bi 'prepoznao' vozača koji SMS-a i potom upalio alarm, upozorio ga da odloži mobitel, a po potrebi i ugasio vozilo.

Preostaje jedino sročiti zakon koji bi regulirao ugradnju ovakvih senzora te nadgledanje provođenja, ne samo kod proizvođača automobila, već i proizvođača navigacijskih uređaja, auto radija i sve ostale elektroničke opreme za automobile koja se prodaje zasebno.

Zanimljivo, ali nas ova situacija previše ne dira. Naime, mi izbjegavamo korištenje smartfona u vožnji, a sigurni smo da se i ti tako ponašaš. SMS i mail uvijek mogu pričekati da stignemo na odredište ili da nađemo prikladno mjesto za zaustavljanje. 

Izvor

Posljednja izmjena: 07.06.2013.
Možda će te zanimati i: