bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Kim Dotcom časti Novi Zeland besplatnim internetom
‹ Tech novosti

Kim Dotcom časti Novi Zeland besplatnim internetom 05.11.

Internetski bogataš, Kim Dotcom, predložio je plan koji bi svakom kućanstvu u njegovoj novoj domovini, Novom Zelandu, omogućio besplatni širokopojasni internet. Fora je u tome što bi troškove snosili američka vlada i holivudski filmski studiji

38-godišnji Dotcom, rođen u Njemačkoj kao Kim Schmitz, zaradio je više od 100 milijuna funti svojim popularnim servisom Megaupload, zatvorenim od strane američkih vlasti zbog navodnog distribuiranja piratiziranog softvera, filmova i glazbe. Dotcom već dvije godine živi na Novom Zelandu. U siječnju ove godine novozelandska policija doslovno je napala i okupirala njegovu ogromnu vilu, a on je završio u zatvoru, sve na zahtjev američkog FBI-a. Šest mjeseci kasnije, novozelandski sud je zaključio kako je policijsko postupanje bilo nezakonito, ali Dotcom još uvijek čeka odluku o mogućem izručenju američkim vlastima.

Slijedeće saslušanje zakazano je za ožujak, a Dotcom u međuvremenu na sve načine nastoji pridobiti simpatije novozelandske javnosti. Novu priliku uočio je nakon što je novozelandska tvrtka Pacific Fibre odustala od polaganja optičkog kabla do Sjedinjenih Država. Kabl bi udvostručio propusnost interneta na Novom Zelandu, ali trošak od 200 milijuna funti pokazao se prevelikim zalogajom za investitore.

Dotcom je predložio financiranje polaganja kabla, ali se i obvezao kako će svakom domaćinstvu otočke nacije omogućiti besplatan pristup internetu, dok bi internet plaćali samo poslovni korisnici i državne institucije. Financijska sredstva namjerava namaknuti tužbama protiv američke vlade i holivudskih studija zbog 'nezakonitog i političkog uništavanja' njegovog poslovnog carstva.

Takav plan je ključ za prosperitet Novog Zelanda, tvrdi Dotcom: 'Ovdje imamo jeftinu i čistu energiju, a energija postaje najveći trošak u data centrima širom svijeta. Sa svojom optikom, jeftinom energijom i umreženošću Novi Zeland će privući brojna strana internetska ulaganja. Nažalost, naša vlada želi investirati novac u gradnju novih asfaltiranih cesta. Za 10 do 15 godina većina ljudi će raditi i kupovati iz svog doma. Ne treba nam asfalt, treba nam optika', proročanski završava Nijemac.

Iako ideja o načinu financiranja besplatnog interneta nema previše šansi za realizaciju, mnogi na Novom Zelandu podržavaju Dotcomovu ideju. Više optike i interneta, manje mostova i cesta koji ne vode nikuda - i nama takva ideja zvuči vrlo primamljivo.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.11.2012.
Možda će te zanimati i: