bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ključ naš digitalni
‹ Tech novosti

Ključ naš digitalni 25.11.

Dođeš doma s posla ili iz provoda, posegneš u džep da izvadiš ključeve, a džepovi prazni. Što sad? Za početak, možeš preseliti u New York gdje ćeš novi ključ dobiti u tren oka zahvaljujući ingenioznoj smartfon aplikaciji i servisu za izradu ključeva

New York je srce Amerike, a Manhattan je srce New Yorka. Na otoku, tek nešto većem od Šolte, naguralo se više od 1,5 milijuna stanovnika ili 26.668 stanovnika po kvadratnom kilometru. Toliko ljudi, toliko love i prilika da se dobro zaradi. Ne čudi stoga što na Manhattanu postoje mnogi servisi i usluge koji su nama posve nezamislivi.

Jednu takvu uslugu nudi specijalizirana tvrtka za izradu ključeva KeyMe. Umjesto radionica po lokalnim tržnicama, u kojima bravari izrađuju ključeve, oni taj posao prepuštaju robotiziranim kioscima. Dođeš do kioska, umetneš ključ u predviđeni otvor i ubrzo dobiješ savršenu kopiju svog ključa za 3,49 dolara.

No, što ako izgubiš ključ, a kopiju nemaš? U takvoj situaciji spas donosi KeyMe iPhone aplikacija. Aplikacija je besplatna, a od korisnika se samo zahtijeva da skenira svoje ključeve iPhoneom. Potom, kad i ako izgubiš ključ, pošalješ sken u KeyMe, a pravi bravar izradit će kopiju prema priloženim podacima. Dostavljač će ti donijeti novi ključ u roku od jednog sata, a tu komociju platit ćeš 59 dolara. Druga opcija je da prošećeš do KeyMe kioska koji će ti napraviti novi ključ prema skenu originala.

Algoritam za 'prepoznavanje' ključeva još uvijek nije savršen i ponekad kopija ključa ne radi, ali KeyME u takvim slučajevima nudi povrat novca, izradu novog, ispravnog seta ključeva potpuno besplatno, a kao znak dobre volje uvalit će ti i Amazon 'gift card'.

Nakon osvajanja New Yorka, KeyMe planira širenje na ostale američke gradove. Sklopili su partnerstvo s lokalnim bravarima koji izrađuju ključeve, a oni postavljaju kioske i organiziraju dostavu. Hm, ovako nešto moglo bi funkcionirati i kod nas. Znaš nekog bravara da ga probamo ubaciti u KeyMe đir?

Izvor

Posljednja izmjena: 25.11.2013.
Možda će te zanimati i: