bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Kocka po kocka - mobitel
‹ Tech novosti

Kocka po kocka - mobitel 11.09.

Mobači su super sve dok se nešto ne pokvari. Ode procesor ili GPU i mob možeš poslati u reciklažu uz prigodnu, oproštajnu pjesmu te pokoju suzu. Ne i kod ovog koncepta modularnog mobača kojeg svatko može popraviti

Stolna računala, poznatija kao kante, velika su, nezgrapna i često izgledaju tako da ih moraš pokriti tabletićom kojeg ti je poklonila baka. No, unatoč tim nedostacima, kante imaju svojih prednosti. Pa, nemamo ih svi doma samo zato da bismo se mogli hvaliti tabletićima. :)

Jedna od tih prednosti, svakako je modularnost stolnog računala. Nešto ode k vragu - otvoriš kantu, identificiraš kvar, izvadiš pokvareni hard, grafičku, memoriju ili whatever, zamijeniš i radiš dalje. Računala su dječja igra za popravljanje, potrebno je samo malo dobre volje i truda.

Nažalost, ovo ne vrijedi i za mobitele. Toliko elektronike je nagurano u malena kućišta naših mobilnih uređaja da su za popravak kvara potrebni stručnost i alati koje ćeš teško pronaći u Bauhausu. Uglavnom, ako ti rikne procesor ili neki drugi, vitalni dio mobača, vrijeme je za kupovinu novog uređaja ili za skup, službeni servis.

Zašto mobiteli ne bi bili jednostavni za popravljanje, baš poput stolnih računala? Stvarno, zašto? Isto pitanje postavila je ekipa koja stoji iza projekta Phonebloks. Dakle, Phonebloks je sjajan koncept modularnog smartfona. Svaka komponenta (zaslon, CPU/GPU, baterija, memorija…), nalazi se u zasebnom bloku kojeg je moguće odvojiti od postolja, zamijeniti te ponovno pričvrstiti. Naravno, postolje je ujedno i matična ploča, baš kao na pravom računalu.

Popravak, održavanje i nadograđivanje ovakvog mobitela bili bi prava igrarija. Svatko od nas mogao bi kupiti novi komadić hardvera, nadograditi mob, a stari poslati u reciklažu ili ga prodati na nekom od oglasnika. Zvuči sjajno, ali…

Prvo, ovo je koncept koji se tek isfurava na Thunderclapu, crowdspeaking platformi. Za neupućene, crowdspeaking je način promoviranja ideja putem društvenih mreža. Fora je u tome što se poruka o nečemu, u ovom slučaju Phonebloksu, šalje istovremeno putem korisničkih računa na društvenim mrežama svih osoba koje podržavaju neku ideju. Naravno, prije toga potrebno je registrirati se, ostaviti podatke i podržati ideju. Na ovaj se način ideja ili projekt mogu probiti u masovne medije, postati trending topic na Twitteru te doći do puno više ljudi na Fejsu i ostalim društvenim mrežama. Anyway, Phonebloks za sada podržava više od 20.000 korisnika Thunderclapa, najvećeg crowdspeaking servisa.

Drugo, mobitel izrađen od kockica na kraju će i sam izgledati kao kockica. Znaš i sam koliko je dizajn važan za uspjeh jednog mobilnog uređaja. No, nama kockasti mobač nimalo ne smeta i bez beda smo podržali Phonebloks na Thunderclapu pa sad držimo palčeve da ova ideja postane stvarnost.

U svakom slučaju, ideja je super i nadamo se da će Phonebloks privući nekog velikog proizvođača mobilnih uređaja. Samsung Galaxy Cube? HTC Square One? Apple iBloks? Što da ne? :)

Posljednja izmjena: 11.09.2013.
Možda će te zanimati i: