bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Koja ti je Jolla?
‹ Tech novosti

Koja ti je Jolla? 20.05.

Novi dan, novi smartfon. Ovaj dolazi iz Finske, odaziva se na ime Jolla, a posebnost mu je novi operativni sustav, Sailfsih OS. Bolje rečeno 'stari OS', jer Sailfish je nasljednik propalog MeeGoa, operativnog sustava sad već legendarne Nokije N9

Izgleda da su Finci 'vuderni' za stvari poput nordijskog skijanja, Eurovizije i proizvodnje mobitela. Nokia je odavno postavila Finsku na kartu država u kojima se proizvodi visoka tehnologija, pa nije čudo da je na sjeveru Europe nikao cijeli niz malih, uspješnih tvrtki koje se bave sličnim zanatom. Tvrtki poput Jolle, koju su sredinom prošle godine osnovali ljudi otpušteni iz Nokije nakon neslavnog kraja projekta 'MeeGo'. Podsjećamo, MeeGo je trebao biti Nokijin odgovor na iOS i Android, a iako je na kraju ovaj mobilni OS ispao i više nego dobar, Nokia se ipak odlučila na njegovo odbacivanje i prelazak na Windows Phone.

MeeGO je odbačen, ali ne i napušten. Novoosnovana Jolla nastavila je razvijati MeeGo pod novim imenom – Sailfish OS. Ubrzo je uslijedila i najava prvog Sailfish mobača, a upravo danas novi je smartfon imao svjetsku premijeru.

Na prvi pogled, Jolla nije ništa posebno. HD zaslon od 4.5", 8MP kamera, 16GB integrirane memorije, LTE, microSD slot… Već viđeno. No, Jolla ima jedan trik u rukav. Naime, stražnja strana ovog smartfona može se u potpunosti odvojiti, a unutra se nalazi prostor za hardverska proširenja. U Jolli se nadaju kako će tržište prihvatiti njihov smartfon, te da će brojne tvrtke, pogotovo one u Kini, ubrzo početi proizvoditi razne hardverske dodatke za ovaj smartfon – od dodatnih baterija, preko bežičnog punjača do perifernih uređaja.

Iako je Sailfish poseban operativni sustav, u Jolli tvrde kako je u potpunosti kompatibilan s Androidom, a to znači da bi na ovom mobu trebao moći pokrenuti sve Android appove i igrice.

Jolla košta 399 eura, a na policama trgovina trebala bi se pojaviti do kraja ove godine. Uvjereni samo kako će svi oni koji ne mogu prežaliti Nokiju N9, ozbiljno razmisliti o Jolli.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.05.2013.