bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Koliko troše punjači za mobitele
‹ Tech novosti

Koliko troše punjači za mobitele 26.01.

Većina nas puni mobitele tijekom noći dok spavamo i sanjamo lijepe snove. Nego, jesi se ikad zapitao koliko struje potroši punjač, ako ga cijelo vrijeme ostaviš u utičnici i utječe li na tvoj račun za struju?

Profesor David MacKay s uglednog Cambridga odlučio je izračunati koliko električne energije 'popiju' naši punjači za mobitele. Mjerio, računao i izračunao – jako, jako malo.

Ištekaš li punjač iz utičnice nakon punjenja, godišnje ćeš uštedjeti energije koliko je dovoljno za jednu toplu kupku. Drugim riječima, zaboravljeni punjači, ostavljeni u utičnicama, troše malo električne energije.

'Opsesivno isključivanje punjača je kao pokušaj spašavanja Titanika sa čajnom žličicom', kaže profesor MacKay. 'Isključite ga, ali morate biti svjesni kako je to skoro pa neznatna gesta u štednji energije.'

Spajanje mobitela na punjač povećava količinu utrošene električne energije za deset puta. Puno? Ne baš, jer punjač tada u prosjeku troši 3,68 vata

Nakon što je mobitel pun, punjač smanji potrošnju na 2,24 W, a kad makneš mob punjač u utičnici 'guta' tek 0.26 vata ili nešto manje od 3 kune godišnje.

I još nešto – stručnjaci tvrde da je mobitel najbolje puniti na mahove – puniš ga 15-ak minuta, pa ga iskopčaš, pa ga puniš… Navodno je ovakav način punjenja sličan treningu trčanja. Umjesto višesatnog maratona, lakše je istrčati nekoliko kraćih utrka.

Tako bar kažu, ali mi ćemo i dalje naše mobitele slati na cjelonoćne maratone dok spavamo. Bar će ostati u formi. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 27.01.2015.
Možda će te zanimati i: