bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
LED svjetiljka na more
‹ Tech novosti

LED svjetiljka na more 05.09.

Vidjeli smo raznorazne baterijske svjetiljke, ali moramo priznati da je ovo prva koja se puni morskom vodom. Izmislili su je Japanci, a osim razbijanja mraka i straha može poslužiti i kao punjač za mobitel. Kupujemo!

Ako Japan ičega ima u izobilju to je more. Okruženi sa svih strana morima i oceanom Japanci su naučili živjeti u skladu s morskim prostranstvom. Većina hrane im dolazi iz mora, a sad su počeli morsku vodu koristiti i za dobivanje energije.

Nakon tsunamija i katastrofe u nuklearki Fukushima prošle godine u Japanu se sve više okreću alternativnim izvorima energije. Inženjerski su 'vudren' narod pa nije dugo trebalo čekati na prve praktične izume, poput LED svjetiljke tvrtke Green House. Njihova svjetiljka, nemaštovito nazvana GH-LED 10WBW, nema baterije, solarne panele ili išta slično, ali zato ima spremnik za morsku vodu zapremine 350 mililitara. Ovako napunjena LED svjetiljka će raditi osam sati nakon čega treba promijeniti vodu.

Kako? Magneti ili magija? Niti jedno, niti drugo. Riječ je o najobičnijoj elektrolizi. Morska voda je elektrolit, a magnezijska i ugljična šipka, ugrađene u svjetiljku, služe kao anoda i katoda. Osim vode, svakih 120 sati treba zamijeniti magnezijsku šipku, a zamjenske šipke se mogu naručiti od Green Housea

Najbolje smo ostavili za kraj, GH-LED 10WBW ima USB utor putem kojeg možeš napuniti mobitel. Savršena stvar za kampiranje, nautičare, romantične štenje plažom u noćima bez mjesečine i sve one koji žive blizu mora.

LED svjetiljka na more u prodaji će se naći krajem ovog mjeseca. Maloprodajna cijena još uvijek nije objavljena, ali u Green Houseu se kunu da neće biti preskupa. Držimo ih za riječ.

Posljednja izmjena: 05.09.2012.