bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Leteća hitna pomoć
‹ Tech novosti

Leteća hitna pomoć 01.12.

Valjda smo napokon došli do prekretnice kad se dronovi iz igrački pretvaraju u korisne alatke. Alatke poput 'Ambulance Dronea' koji u tren oka može dopremiti spasonosni defibrilator osobi u nevolji. Prava, leteća hitna pomoć

Što je više dronova na nebu, više je i njihovih zagovornika, ali i protivnika. Na utakmici Srbija – Albanija vidjeli smo kakve nevolje dronovi mogu izazvati. No, postoji i ona, druga strana – dronovi koji ne služe samo za zabavu i ružne šale već kako bi nam olakšali život.

Nizozemac Alex Momont konstruirao je upravo takvog drona. Inženjer, zaposlen na sveučilištu, osmislio je leteći sustav dostave defibrilatora koji pokriva područje od nekih 13 kvadratnih kilometara.

To je širi centar bilo kojeg hrvatskog grada, a Momontov 'Ambulance Drone' može svakoj osobi u tih 13 km2, dostaviti defibrilator u svega par minuta.

'Prve minute nakon nesreće su kritične i bitno je poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila eskalacija. Brzo pružanje hitne pomoći može spriječiti smrt i drastično ubrzati oporavak', napisao je Alex na svom webu.

Osim defibrilatora, ovaj dron može ponijeti i ostalu medicinsku opremu, a na medicinskom osoblju je da mu putem pametnog telefona kaže kamo da dođe i što da ponese.

No, prije nego ovakvi dronovi postanu stvarnost, trebat će donijeti mnoštvo propisa i riješiti potencijalnu gužvu koja će se s ulica preseliti na nebo iznad nas. 

Izvor

Posljednja izmjena: 02.12.2014.
Možda će te zanimati i: