bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Leti, leti, leti… WiFi
‹ Tech novosti

Leti, leti, leti… WiFi 08.06.

Ameri već godinama mogu surfati dok lete, ali kod nas, u Europi, Internet i put zrakoplovom još uvijek 'štekaju'. Ne zadugo, jer engleska tvrtka Inmarsat najavljuje projekt koji će cijelo EU nebo pokriti brzim WiFi signalom

Priznaj, dok nekamo putuješ avionom, ponekad bi dao sve da sat, dva leta ubiješ zabavljajući se na netu. U SAD-u ovo nije problem. Tamo već godinama sve veće zrakoplovne tvrtke omogućavaju putnicima brzi pristup internetu za vrijeme leta uz, naravno, nadoplatu.

Neke tvrtke koriste satelitsku vezu za surfanje webom, ali većina se drži GoGo-a, usluge pružanja 'air to ground' veze koja se ostvaruje pomoću mreže antenskih tornjeva, razmještene ispod najfrekventnijih zračnih koridora.

Uskoro bi slična mobilna mreža trebala zaživjeti i u Europi. Naime, Inmarsat, londonska tvrtka koja se bavi satelitskim telekomunikacijama, prošli je tjedan investitorima predstavila plan pokrivanja europskog neba WiFi signalom.

Planira se izgradnja mreže antenskih tornjeva širom EU, a kojima će jedina namjena biti prijenos signala sa zemlje do zrakoplova i natrag. Brzina veze trebala bi iznositi 40 gigabita u sekundi, što je više nego dovoljno da svi putnici u jednom A380, najvećem putničkom avionu na svijetu, mogu izvaditi tablete, laptope ili mobitele i surfati do mile volje. No, u Inmarsatu su otišli i korak dalje, pa će zemaljske tornjeve nadopuniti i satelitskom vezom, u slučaju da dođe do 'pucanja signala'.

Cijeli projekt, u sklopu kojeg će se izgraditi 300 antenskih tornjeva, trebao bi stajati 450 milijuna funti, a očekuje se kako će biti spreman već 2016. godine.

Znači, za dvije godine bit ćemo pokriveni internetskim signalom i na nebu, i na zemlji. We like.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.06.2014.
Možda će te zanimati i: