bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Liquidmetal mobitel
‹ Tech novosti

Liquidmetal mobitel 28.05.

S plastičnih kućišta mobitela prešli samo na metale i aluminij, a izgleda da ćemo uskoro u ruci držati prvi mob s kućištem od Liquidmetala. Kakav tekući metal, kakav je to mobitel?

Nema milosti u bespoštednoj utrci proizvođača mobitela. Preživljavaju samo oni najbrži, a za ostanak na vrhu mora se biti inovativan. Nove tehnologije i novi materijali mijenjaju lice smartfona iz godine u godinu. Sjeti se samo prvog iPhonea. Čudo tehnike kad se pojavio na tržištu, prije sedam godina, a danas ga možeš vidjeti samo u nekoj zaboravljenoj ladici gdje godinama skuplja prašinu.

Apple je krenuo i poveo smartfon revoluciju, ali ostalim proizvođačima nije trebalo dugo da se priberu i odgovore divu iz Cupertina. Počelo se pratiti što Apple 'kuha' u svojim laboratorijima, što planiraju i nagađati koji bi slijedeći potez mogli povući. Upravo zbog toga je vijest kako je Apple potpisao dvogodišnji ugovor s tvrtkom Liquidmetal Intellectual ponukala korejski HTC da potvrdi kako će do kraja ove godine proizvesti prvi mobitel s Liquidmetal kućištem.

Liquidmetal, u slobodnom prijevodu 'tekući metal', je legura koja se koristi od 2003. godine. Iako naziv sugerira drugačije, Liquidmetal nije tekućina, ali se zato na visokoj temperaturi ponaša poput plastike, lako se modelira, a odlikuju ga čvrstoća i otpornost na habanje. Poznato je da Apple već godinama eksperimentira s Liquidmetalom, a nedavni potpis novog ugovora i unajmljivanje stručnjaka za rad s ovom legurom jasan su znak kako će Apple za koju godinu početi proizvoditi iPhone u Liquidmetal kućištu. Procjenjuje se kako će Appleu, osim vremena, za razvoj novog kućišta trebati 300 do 500 milijuna dolara.

No, HTC ne namjerava čekati da Apple opet budi prvi. Tajvanski proizvođač je upravo objavio kako ozbiljno razmišlja o proizvodnji prvog Liquidmetal mobitela u drugoj polovici ove godine. Trenutno, HTC u novim smartfonima, poput Onea, koristi odlična aluminijska kućišta, ali izgleda da u ovoj bespoštednoj utrci niti najbolje više nije dovoljno dobro.

Liquidmetal? Dok god takvi mobiteli budu bolji od sadašnjih, nemamo ništa protiv.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.05.2013.