bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Lopta za razminiranje
‹ Tech novosti

Lopta za razminiranje 24.10.

'Mine Kafon' izgleda poput džinovskog maslačka ili pahulje snijega, ali namjera mu je puno prozaičnija. Riječ je o jeftinom i neobičnom uređaju za razminiranje kojeg pokreće vjetar

Procjenjuje se kako u Hrvatskoj još uvijek ima 90.000 mina. Hrabri hrvatski pirotehničari 'očistili' su veći dio 'Lijepe naše' i na tome ćemo im vječno biti zahvalni. No, u mnogim zemljama situacija je daleko gora nego kod nas. Afganistan, država u kojoj desetljećima bjesne sukobi i ratovi, danas ima više mina nego stanovnika. Više od 30 milijuna mina zakopano je širom Afganistana, a razminiranje tolikog prostranstva praktički je nemoguće konvencionalnim metodma.

Massoud Hassani pobjegao je iz Afganistana kao 14-godišnjak, ali nikad nije zaboravio domovinu. Završio je studij dizajna u Nizozemskoj i stalno razmišljao kako da pomogne sunarodnjacima koji su ostali živjeti u Afganistanu. Mislio je, mislio i dosjetio se! Konstruirao je jeftinu napravu za razminiranje koja se pokreće pomoću vjetra. Neobičnu bodljikavu loptu, izrađenu od bambusa, plastike i željeza, nazvao je 'Mine Kafon'. Kafon je dovoljno lagan da se kotrlja na jakom vjetru, kakav često puše suhim afganistanskim ravnicama, a ujedno dovoljno težak da aktivira protupješačke mine na koje ga vjetar nanese.

Svaki Kafon ima uređaj za GPS praćenje i trebao bi 'preživjeti' eksplozije nekoliko mina prije nego postane neupotrebljiv. Izrada jednog ovakvog alata za razminiranje prilično je jeftina, a osim GPS uređaja, svi drugi dijelovi lako su dostupni i mogu se reciklirati. Jedina mana mu je što se ne može koristiti u svim vremenskim uvjetima i na svim vrstama terena. Afganistanske pustinje šibane vjetrom su jedno, a naše šume i planine nešto sasvim drugo.

No, uvjereni smo kako će Kafon spasiti mnogo života u Afganistanu, a ne zaboravimo da se tamo nalaze i naši vojnici. Ovim putem pozdravljamo sve cure i dečke, pripadnike mirovnih snaga iz Hrvatske. 

Posljednja izmjena: 24.10.2012.