bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
MegaChat želi postati novi Skype
‹ Tech novosti

MegaChat želi postati novi Skype 22.01.

Kim Dotcom jedan je od najčešće spominjanih faca na našem blogu. Kako i ne bi kad je uporan, tehnički udaren i šašav. Pomalo je i paranoičan čemu svjedoči njegov novi projekt – enkrpitirani chat klijent koji bi trebao pobijediti svepristuni Skype

Popularni servis za razmjenu datoteka Mega dodao je novu uslugu – enkriptirani glasovni i video chat koji rad unutar web preglednika.

Novo čedo Kima Dotcoma prozvano je MegaChat, razvija ga Mega 'Conspiracy Team', što god to značilo, a sam Dotcom opisao je ovaj softver kao 'ubojicu Skypea'.

'Krećemo u #MegaChat betu korak po korak. Danas počinjemo s video pozivima. Tekstualni chat i video konferencije stižu uskoro', objavio je danas ponosni Kim Dotcom.

MegaChat ne zahtijeva nikakav dodatan softver niti instaliranje. Dovoljan je web preglednik, a korisnici Chromea i Firefoxa mogu instalirati posebno proširenje za 'brže učitavanje i povećanu otpornost prema napadima'.

Novi chat sustav omogućava i razmjenu enkriptiranih datoteka za koje je potreban prethodno razmijenjen dekripcijski ključ.

'Ne možete vjerovati niti jednom američkom pružatelju internetskih usluga', kaže Dotcom objašnjavajući na koga cilja, 'U Skypeu nemaju izbora. Moraju američkoj Vladi dati ulaz u sve'.

MegaChat se ovim pozicionira kao sigurna alternativa za Skype, kao chat koji se ne može prisluškivati pošto se tvrtka nalazi na Novom Zelandu. Tamo pak vrijede drugačija pravila igre nego u dobroj, staroj USA.

No, niti Mega nema besprijekornu povijest kad je u pitanju online sigurnost. Preklani su nepoznati počinitelji ukrali lozinke Mega korisnika što je mnoge navelo da posumnjaju u sigurnost Dotcomovih usluga.

Kako bi utišao bojazni, Dotcom je objavio nagradu za sve one koji otkriju i prijave propuste u MegaChatu:

Izvor

Posljednja izmjena: 22.01.2015.
Možda će te zanimati i: