bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Mob s vodenim hlađenjem
‹ Tech novosti

Mob s vodenim hlađenjem 16.05.

Svjedoci smo svakodnevnih novotarija u svijetu mobitela, ali neka nas idejna rješenja još uvijek znaju iznenaditi. Jedno takvo stiže iz Japana. Naime, NEC je predstavio prvi mobitel koji ima ugrađeno vodeno hlađenje

Povećanje snage u smartfonima za posljedicu ima veću potrošnju energije, a to sve dovodi i do zagrijavanja komponenti, pogotovo procesora i baterije. Problem pregrijavanja do sada je uspješno rješavan zračnim hlađenjem, ali pitanje je do kad. Svi znamo kako je to išlo s računalima - od potpuno tišine u PC kantama prije desetak godine do zaglušne buke nekoliko ventilatora u moćnim gejmerskim strojevima današnjice.

Zračno hlađenje ima svoje limite, a slijedeći je korak, isproban na računalima, vodeno hlađenje. Sigurno zamišljaš mobitel obrubljen bakarnim cijevima iz kojih kaplje ledena voda, ali to je daleko od stvarnosti. Pod vodeno hlađenje spada i takozvana heat-pipe tehnologija. Riječ je sićušnim cijevima kroz koje struji tekućina i tako prenosi toplinu. Ovaj sustav odabrao je japanski NEC za svoj novi Medias X 06E smartfon. Medias je upravo predstavljen u Japanu, a zanimljiv je i po tome što je prvenstveno namijenjen ljepšem spolu. Da, cure, uskoro ćete moći kupiti 'pilu' od mobitela s vodenim hlađenjem.

Heet-pipe sustav hladi četverojezgreni Snapdragon S4 Pro procesor na 1.7 GHz, a u NEC-u tvrde kako njihov mobitel zbog toga radi duže i pouzdanije. Od ostalih specifikacija izdvajamo 4,7 OLED inčni zaslon od 720 linija te 13,1 MP kameru.

NEC Medias X 06E u japanske će trgovine krajem srpnja, a ukoliko prvi u selu poželiš imati egzotični roza mobač s vodenim hlađenjem i cirkonima, znaš što ti je činiti – pravac eBay.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.05.2013.
Možda će te zanimati i: