bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Mobitel otkriva živu u vodi
‹ Tech novosti

Mobitel otkriva živu u vodi 13.02.

Za što sve koristiš smartfon? Razgovore, SMS, surfanje, slušanje glazbe, gledanje filmova, plaćanje parkinga… Popis je skoro pa beskonačan, a uskoro će biti još dulji kad mob počnemo koristiti kao uređaj za ispitivanje kakvoće vode

Istraživači sa Sveučilišta Burgos u Španjolskoj otkrili se prijenosan i jeftin način za detektiranje količine žive u vodi. Jednostavan test koristi traku koja mijenja boju, ovisno o količini žive u vodi. Sam test na zahtijeva nikakvo stručno znanje. Traku je dovoljna pet minuta ostaviti u vodi, a ako pocrveni znači da je voda kontaminirana živom.

Promjenu boje moguće je primijetiti golim okom, ali želiš li preciznije podatke o točnoj količini žive u vodi trebat će ti mob ili tablet s kamerom. Uslikaš traku, a potom usporediš boju s referentom listu koja bi uskoro trebala biti dostupna za download. Naravno, analiza će biti puno lakša ako upotrijebiš neki program za obradu slike i pomoću njega usporediš boje.

Zvuči toliko jednostavno da graniči s banalnim, ali najbolje ideje često su baš takve. Postojeća metodologija otkrivanja živa skupa je i kompleksna. Sad, umjesto slanja uzoraka u laboratorij, voda se može testirati na licu mjesta.

Inače, živa iz vode se taloži u mozgu i bubrezima, te može izazvati brojne zdravstvene probleme. Nova metoda testiranja pomoći će globalnim nastojanjima da se smanji zagađenje živom koja nastaje uglavnom kao posljedica rudarskih aktivnosti.

Mobitelom protiv zagađenja! Potpisujemo.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.02.2013.