bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Mobiteli pokreću 'revoluciju čitanja'
‹ Tech novosti

Mobiteli pokreću 'revoluciju čitanja' 25.04.

Opća se pismenost podrazumijeva u razvijenim državama, no u zemljama u razvoju nepismenost predstavlja velik problem. Malo je knjiga i nastavnika koji bi učili klince, ali mobilne tehnologije rješavaju ovaj problem na nov i efikasan način

UNESCO je ovaj tjedan objavio izvješće o navikama čitanja među 5.000 korisnika mobitela u sedam država – Etiopiji, Gani, Nigeriji, Indiji, Keniji, Pakistanu i Zimbabveu. U tim zemljama prosječna nepismenost među djecom iznosi 20 posto dok je kod odraslih još veća – zastrašujućih 34 posto stanovnika ne zna čitati, niti pisati.

Najveće je to istraživanje ikad sprovedeno na ovu temu, a rezultati su više nego ohrabrujući. Naime, sve se više čita zahvaljujući mobilnim uređajima, odrasli čitaju svojoj djeci, a svi traže još više novih sadržaja.

'Osnovni je zaključak istraživanja kako mobilni uređaji mogu pomoći ljudima da razviju, zadrže i poboljšaju pismenost', tvrdi autor izvješća. Mark West. 'Ovo je vrlo važno, jer pismenost otvara vrata prilikama i olakšicama koje mogu promijeniti život', dodaje ovaj stručnjak iz UNESCO-a.

Više od 62 posto ispitanika u opsežnom istraživanju izjavilo je kako čitaju više nakon što su nabavili mobilne uređaje, trećina koristi mobitele i donirane tablete kako bi čitali klincima, a zanimljivo je da, iako je većina 'čitača' muškog roda (77 posto), žene čitaju daleko više – 277 minuta mjesečno, naspram samo 33 minute koliko čitaju muškarci.

Inače, ispitanici istraživanja koriste aplikaciju Worldreadera, neprofitne organizacije koja distribuira e-knjige u siromašnim zemljama. Naravno da je aplikacija besplatna, radi i na starim mobitelima, a korisnicima je na raspolaganju više od 6.000 knjiga.

Aplikaciju koristi više od 300.000 korisnika širom svijeta, a od osnutka 2010. godine, isporučili su impresivnih 1,7 milijuna e-knjiga. Bravo za Worldreader!

Izvor

Posljednja izmjena: 26.04.2014.
Možda će te zanimati i: