bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Mote za kuću i vrt
‹ Tech novosti

Mote za kuću i vrt 17.05.

Pokupi sve termometre, barometre i ostale 'metre' iz kuće pa ih pospremi u ladicu – više ti neće trebati. Zamijenit će ih 'mote', maleni senzor koji mjere temperaturu, vlagu, osvjetljenje i još puno toga, a sve prikupljene podatke prikazuje na iPhoneu

Svi oni koji imaju vrt ili bar balkon na kojem uzgajaju cvijeće ili začinsko bilje znaju koliko je važno znati procijeniti temperaturu, vlažnost zraka i ostale parametre koji utječe na rast 'zelenjave'. Mnogi od nas imaju termometre ili barometre koji su, ako ništa drugo, odlična polazišna točka za neobavezan razgovor u kojem ekipu nastojimo uvjeriti kako smo bolji meteorolozi od Vakule.

No, postoji i bolji način prikupljanja meteoroloških i 'vrtnih' podataka – 'mote' koje planira proizvesti tvrtka Wimoto. Mote su maleni, samoljepljivi senzori koje možeš postaviti bilo gdje kako bi mjerili i upozorili te na promjenu temperature, javili ti da biljke treba zaliti ili da je voda u akvariju pretopla.

Postoji nekoliko vrsta mote senzora: Climote mjeri meteorološke podatke (temperaturu, vlažnost i razinu sunčevog svjetla), Growmote pazi na biljke dok Thermote služi kao beskontaktni termometar.

Senzori prikupljaju podatke svakih 15 minuta i putem Bluetooth veze šalju ih na iPhone, iPad ili Raspberry Pi. Otporni su na vlagu, obična CR2032 baterija dovoljna je za godinu dana rada jednog senzora, a ukoliko i ti poželiš 'instalirati' mote u kuću i vrt onda posjeti Indiegogo i predbilježi se za prve mote koje bi trebale stići krajem kolovoza.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.05.2013.