bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Naj, naj, naj… zaslon
‹ Tech novosti

Naj, naj, naj… zaslon 21.08.

Utrka proizvođača smartfona podsjeća na hladnoratovsku utrku u naoružanju Amera i Rusa. Tko će biti brži, jači, bolji, tko će biti prvi? Korejski LG izvukao je novog aduta iz rukava u ovoj bespoštednoj borbi – prvi Quad HD smartfon zaslon

Da budemo iskreni, nama su postojeći Full HD zasloni na mobačima sasvim dovoljni. Možemo gledati HD filmove, fotke izgledaju super, a ozbiljne igre uglavnom ne podržavaju ovu rezoluciju, jer hardver još uvijek nije dorastao tolikom broju piksela u pokretu. Slijedećih par godina, mobiteli s Full HD zaslonima tek trebaju pokazat svu svoju snagu.

No, sve to kao da previše ne dira proizvođače koji se i dalje utrkuju u proizvodnji što boljih zaslona. Tako je LG upravo objavio kako su uspješno proizveli prvi Quad HD smartfon display. Drugim riječima, Quad HD ima rezoluciju od 2.560x1.440 piksela. 'Obični' HD zaslon, rezolucije 1.280 x 720 ima četiri puta manje piksela od ovog čuda iz Južne Koreje. Što ćemo s tolikim pikselima? Pojma nemamo.

Osim rekordnog broja piksela, u LG-ju se hvale kako je njihov zaslon, debljine 1,21 mm, ujedno i najtanji, a bezel, okvir oko zaslona, još je tanji (1,2 mm).

Sad kad znamo da ovakav zaslon postoji, red je da pričekamo par godina da se počne ugrađivati u smartfone pa onda još par godina da hardver i softver počne iskorištavati svu raskoš takvog displaya. Korak po korak, godinu po godinu, i do penzije ćemo dočekati prve 4K smartfone. Za neupućene, 4K je 'novi HD'. Umjesto 1080 linija, koliko ima Full HD, 4K ih ima 2160. Zašto onda 4K? Zato što su pametni marketingaši odlučili početi brojati horizontalne, umjesto vertikalnih linija, kao do sad. Uostalom, 4K zvuči puno bolje nego 2,16K, zar ne?

Izvor

Posljednja izmjena: 21.08.2013.