bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Naljuljaj si bateriju
‹ Tech novosti

Naljuljaj si bateriju 09.08.

Mobitele i ostale gadgete do sada smo uglavnom punili putem električne utičnice. Punjač, utičnica, kabl… problem riješen. No, energija je sve skuplja pa se traže jeftiniji načini punjenja uvijek praznih mobitela. Ovaj nam se posebno sviđa

Jesi ikad sanjao o tome da uživaš u zalasku sunca ljuljajući se na stolici za ljuljanje, okružen zelenilom dok u pozadini svira neka lagana muzika? Takve misli sigurno su često prolazile kroz glavu Igoru Gitelsteinu, studentu izraelskog Shenkar sveučilišta. Naime, Igor je iskoristio uživanciju ljenčarenja u takvoj stolici za nešto korisno te stvorio stolicu za ljuljanje koja proizvodi struju.

Prilikom ljuljanja u stolici, magneti, ugrađeni u postolje, klize uzduž bakrene zavojnice i tako proizvode električnu energiju. Proizvedena energija sprema se u bateriju iz koje se zatim može iskoristiti za punjenje, napajanje ili što god već struja radi.

Igor je prilikom dizajniranja pazio na to da stolica, nazvana Ortarky, ničim ne odaje svoju posebnost. Izgleda baš poput obične stolice za ljuljanje, izrađene od drveta i metala, a jedini kompromis je utičnica skrivena u stražnjem djelu postolja. 'Ako Ortarky krene u masovnu proizvodnju želim da je ljudi prvenstveno kupuju zato što im se sviđa, a ne zato što može napuniti mobitel', kaže ovaj mladi izraelski student.

Igorov izum nije ograničen samo na stolicu - može se primijeniti na vratima ili ljuljačkama, na bilo kojem predmetu koji se trese, ljulja ili pomiče. Predlažemo ugradnju u amortizere svih hrvatskih automobila. Količina električne energije proizvedena vožnjom po razrovanim gradskim ulicama i sporednim cestama stvorila bi od Hrvatske energetsku velesilu, a mobiteli bi nam uvijek bili puni. Budućnost kao iz bajke.

Posljednja izmjena: 09.08.2012.