bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Napravi sam svoj mobitel
‹ Tech novosti

Napravi sam svoj mobitel 29.11.

Slijedeći put kad čuješ nekog kako kuka o eksploataciji radnika u kineskim tvornicama, a pritom mu iz džepa viri novi iPhone 5s, lijepo mu pokaži ovaj 'uradi sam' mobač i zamoli ga da i tebi napravi jedan primjerak, kad je već toliko solidaran

Nekad ne toliko davno, prije 40-ak godina, elektronika je bila ono što je danas programiranje. Lumeni svih vrsta lemili su žice, spajali komponente i stvarali prava, mala elektronska čuda. Dolaskom kućnih računala, većina nerdova prešla je s elektronike na informatiku pa ovaj zabavni i koristan hobi danas nije niti približno toliko popularan.

Šteta. Naime, maheri za elektroniku, uz pristup prikladnim alatima i dijelovima, mogu izraditi sve što ima padne na pamet, pa i pravi, funkcionalan mobitel. Nema potrebe za kretanjem od nule pri jednom takvom projektu, jer su nacrti i upute za DIY (uradi sam) mobitel dostupni na internetu.

Tamo ih je postavio David Mellis, lumen i postdiplomac na slavnom MIT-u, ujedno i suosnivač tvrtke Arduino. Njegov se mobitel može spojiti na svaku GSM mrežu pomoću standardne SIM kartice, može obavljati pozive te baratati tekstualnim porukama. Naravno, tu su zvučnik, mikrofon, zaslon, tipkovnica te ostali dijelovi neophodni za funkcioniranje jednog mobitela.

Uglavnom, za izradu ovakvog mobača treba nekih 60-ak dijelova, laserski izrezano kućište te nacrti i softver. Nacrte i softver možeš pronaći na GitHubu, a za dijelove ćeš se morati pobrinuti sam. David ponekad organizira radionice na kojim se izrađuju ovakvi mobiteli, a kako to sve izgleda možeš vidjeti ovdje.

Da budemo iskreni, DIY mobitel nije niti lijep, niti pretjerano funkcionalan, a njegova izrada sigurno bi te koštala više nego kupovina nekog prosječnog smartfona. No, ako ga napraviš, znat ćeš da nitko na svijetu nema takav mob. Jedan, jedinstven i samo tvoj.

Posljednja izmjena: 29.11.2013.
Možda će te zanimati i: