bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Napravio divovsko računalo i sad na njemu igra Tetris
‹ Tech novosti

Napravio divovsko računalo i sad na njemu igra Tetris 08.07.

Ustrebaš li računalo prvo ćeš pogledati koliko love imaš u novčaniku i na računu, potom ćeš otići u trgovinu i kupiti prikladnu kantu ili laptop. Oni tehnički vudreniji sastavit će računalo od komponenti dok će najveći geekovi, poput Engleza Jamesa Newmana, potrošiti pravo bogatstvo na računalo teško pola tone

James Newman iz Cambridgea u Engleskoj zadnje četiri godine veći dio slobodnog vremena proveo je sastavljajući 'Megaprocesor'. Riječ je o računalu u potpunosti sačinjenom od tranzistora - bez štampanih pločica i drugih čuda 'moderne' IT branše.

James je potrošio nekih 350.000 kuna kako bi napravio računalo dugo 10, visoko 2 metra i teško 500 kilograma. Megaprocesor se sastoji od 40.000 tranzistora i 10.000 LED lampica, a sve to troši impozantnih 500 W električne energije.

Unatoč impozantnim dimenzijama, Megaprocesor ima slabašne performanse - 256 bajtova memorije i procesor od 20 KHz omogućavaju mu izvođenje najjednostavnijih računalnih operacija, a kad su igre u pitanju Jamesu preostaje jedino Tetris.

Kako to sve izgleda u punom sjaju 10.000 LED lampica, možeš vidjeti u ovdje:

Posljednja izmjena: 10.07.2016.
Možda će te zanimati i: